ua en ru

Міненерговугілля прогнозує експорт електроенергії в 2013 р. на рівні 10 млрд кВт./год

Експорт електроенергії в 2013 р. буде на рівні 10 млрд кВт.год. Про це повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) України Сергій Чех, передає кореспондент РБК-Україна.

"В нас є лінія електропередач 750 кВ, яка бере участь в експорті на угорський напрямок. Якщо ми побудуємо вставку постійного струму, експорт з Бурштинської ТЕС також може бути збільшений до 3 млрд кВт.год додатково. На ЛЕП 750 кВ Хмельницька АЕС (Україна) - Жешув (Польща), яка сьогодні в охоронному режимі і не включена в роботу, також планується будувати одну або дві вставки постійного струму. Таким чином, експорт електроенергії може бути збільшений вдвічі. За результатами 2012 р. експорт складав 10 млрд кВт.год. І ми плануємо також в 2013 р. мати 10 млрд кВт.год", - зазначив Чех.

"Ми зараз знаходимося на стадії формування технічного завдання для розробки проекту, який би оцінив надійність української і польської енергосистем після збудування вставки постійного струму. Якщо технічне завдання буде узгоджено, то ми перейдемо до стадії попереднього проектування і будемо обговорювати державно-приватне партнерство з метою залучення інвестицій", - підсумував Чех.