ua en ru

Міненерго планує дозволити АЕС і ТЕС експортувати електроенергію за собівартістю

Міненерго планує дозволити АЕС і ТЕС експортувати електроенергію за собівартістю Фото: Ігор Насалик

Насалик також сподівається, що з червня Україна зможе експортувати електроенергію в Білорусь

Міністерство енергетики та вугільної промисловості має намір дозволити експорт електроенергії атомними і тепловими електростанціями за собівартістю. Про це сьогодні журналістам повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми розробили рішення, яке містить дві складові: перше - це хочемо дати можливість АЕС експортувати в Білорусь за собівартістю і тим самим заробити додаткові кошти. Друге - хочемо посилити можливості Бурштинського енергоострова. Це дасть можливість додатково завантажити п'ять блоків (ТЕС)", - сказав він.

Він зазначив, що міністерство має намір надати можливість здійснювати експортувати електроенергії за собівартістю, а не ОРЦ. При цьому Міненерго пропонує експортувати тільки додаткові потужності.

Насалик уточнив, що вартість атомної електроенергії буде на 43 коп./КВт-годину нижче, ніж вартість по ОРЦ.


"Ми виходимо на експорт за рахунок того, що ми збільшуємо потужності", - сказав міністр.

Разом з тим Насалик зазначив, що атомники зможуть заробити на добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

"За рахунок того, що ми заробимо на експорті (АЕС), ми наповнимо ринок, але і отримаємо кошти для добудови Х-3 і Х-4", - зазначив голова відомства.

Насалик також висловив надію, що Україна зможе експортувати електроенергію в Білорусь з першого червня. Він також додав, що розгляд даного питання планується на наступному засіданні уряду.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України розраховує збільшити експорт електроенергії з червня.