ua en ru

Міненерго і НКРЕКП не підготували енергобаланс на 2015 р., - профспілка енергетиків

Міністерство енергетики та вугільної промисловості і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) уникають прийняття рішень, які дозволять врегулювати кризу в електроенергетиці та збалансувати енергосистему. Такої думки дотримуються профспілки енергетиків.

Як повідомили ініціатори зустрічі профспілок енергокомпаній з Міненерго та регулятором ринку, міністр енергетики Володимир Демчишин на зустріч не з'явився.

"Ініціатори зустрічі - Профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України ("Укрэлектропрофсоюз") - очікували від Міненерго негайного затвердження прогнозного балансу електроенергії об'єднаної енергосистеми України на 2015 р. на підставі протоколу, підписаного усіма енергогенеруючими компаніями та міністерством тиждень тому", - зазначили представники профспілок.

Протокол, зокрема, містить вимоги щодо повного завантаження українських ТЕС, що працюють на вугіллі газової групи, відновлення розрахунків з теплогенерацією за вироблену електроенергію, а також встановлення економічно обґрунтованого тарифу для ТЕС, який розрахований на рівні 1,12 грн. Поточний тариф не покриває витрати ТЕС на паливо та планові ремонти.

Однак, наголошують профспілки, в ході зустрічі з'ясувалося, що представити прогнозний баланс НКРЕКП буде готова тільки через кілька днів. Хоча, за правилами, енергобаланс повинен був бути затверджений ще в кінці минулого року.

"Відверто, грою я не задоволений. Звичайно, якщо б був міністр, з яким ми домовлялися... Ми не отримали рішення. А ми хотіли її отримати, щоб люди заспокоїлися і працювали. Несправедливі тарифи, повинен бути баланс, це основа роботи енергетиків", - повідомив за результатами зустрічі лідер профспілки енергетиків Сергій Шишов.

Між тим енергетики відзначають, що сьогодні ситуація в галузі більш ніж критична. Якщо на 1 квітня 2014 р. на складах ТЕС перебувало близько 3 млн 700 тис тонн вугілля, то на 1 квітня поточного року - близько 760 тис тонн.

Виробництво електроенергії в січні-лютому 2015 року зменшилася на 29%. Рівень розрахунків на енергоринку впав до 70%.

За словами Шишова, профспілка домагатиметься зустрічі з Президентом і прем'єром України.

"Ми будемо звертатися до прем'єра, Президента, поки не почують енергетиків. Ми будемо проводити акції, ми будемо намагатися зустрітися вже не за міністерством, а вище, для того, щоб справедливість восторжествувала", - повідомив представник профспілки.