ua en ru

Міненерго недоотримало 545 млн грн з виділених ЄС Україні коштів на Енергетичну стратегію, - Рахункова палата

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України отримало лише 682,4 млн грн з виділених нашій державі Європейським Союзом 1 млрд 227,4 млн грн на підтримку впровадження Енергетичної стратегії України на період до 2030 р.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України отримало лише 682,4 млн грн з виділених нашій державі Європейським Союзом 1 млрд 227,4 млн грн на підтримку впровадження Енергетичної стратегії України на період до 2030 р. Про це свідчать дані аудиту, проведеного Рахунковою палатою України, передає прес-служба установи.

Таким чином, Міненерго недоотримало 545 млн грн.

"Встановлено, що Міненерговугілля у 2011-2013 рр. під час реалізації бюджетної програми допускало прорахунки та недоліки, які призвели до неефективного управління бюджетними коштами, а в окремих випадках - до їхнього неефективного використання", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у РПУ, впровадження Енергетичної стратегії у 2011-2013 рр. здійснювалося за рахунок коштів ЄС, наданих на безповоротній і безоплатній основі.

Крім того, за даними аудиту, Міненерго не в повній мірі контролювало використання бюджетних коштів одержувачами.

"У результаті, попри своєчасне отримання коштів держпідприємствами, значна частина придбаного на ці ресурси ще у 2011 р. та на початку 2013 р. обладнання досі не встановлена і перебуває на складах. Зазначене призвело до неефективного використання 181,6 млн грн бюджетних асигнувань", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу ДП НЕК "Укренерго" не використало розподілені Міненерговугіллям у 2011-2013 рр. 100,2 млн грн, які в подальшому були повернені до держбюджету, що свідчить про неефективне управління ними, зазначають у РП.

Також в установі констатують, що бюджетна програма реалізується в умовах недосконалого нормативно-правового забезпечення, зокрема не врегульовані питання щодо технологічних особливостей роботи гідроакумулюючих електростанцій в контексті стабілізації об'єднаної енергосистеми країни. До 2011 р. заходи з реалізації Енергетичної стратегії були визначені планом заходів на 2006-2010 рр., який затвердив уряд. З 2011 р. заходи визначаються за відсутності передбаченого стратегією програмного забезпечення.

"У свою чергу Міненерговугілля не сприяло повною мірою розвиткові Енергетичної стратегії. В міністерстві створили робочу групу для відбору проектів для фінансування, однак її повноваження не врегульовані жодним відомчим актом, не визначено і порядок взаємодії групи зі структурними підрозділами міністерства", - зазначають в установі.