ua en ru

Міненерго направило законопроект "Про ринок електроенергії" на розгляд уряду

Міненерго направило законопроект "Про ринок електроенергії" на розгляд уряду Фото: Кабмін України

Законопроект визначає повноваження у ряду у сфері електроенергетики

Міністерство палива та енергетики України направило законопроект "Про ринок електроенергії" на розгляд Кабінету міністрів України.

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк.

Так, законопроект передбачає впровадження протягом двох років з моменту його вступу в силу всіх сегментів нового ринку, зокрема ринку внутрішньодобового ринку, ринку "на добу вперед", балансуючого ринку, ринку допоміжних послуг та ринку двосторонніх договорів.

Згідно із законопроектом, до кінця 2018 року діятиме перехідний період, протягом якого гарантований покупець буде викуповувати до 75% робочої потужності АЕС і до 30% від середньодобового виробництва ГЕС за регульованими цінами.

Зазначається, що закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії і регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище.

Відповідно до закону, учасники ринку електричної енергії здійснюють свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. У документі визначені види договорів, що укладаються для забезпечення функціонування ринку електроенергії.

У законі визначаються повноваження Кабінету міністрів України у сфері електроенергетики, а саме: затвердження енергетичної стратегії України; визначення разом з Національним банком України вимог до уповноваженого банку ринку електричної енергії; утворення оператора ринку, гарантованого покупця; прийняття рішення про покладення спеціальних обов'язків для забезпечення загальносуспільних інтересів та умов (порядку) виконання таких спеціальних обов'язків; затвердження порядку надання звільнення, передбаченого статтею 24 цього закону; затвердження порядку забезпечення постачання електричної енергії захищеним споживачам; затвердження річного прогнозного паливно-енергетичного балансу; затвердження порядку проведення конкурсів на будівництво нової генеруючої потужності та заходів з енергоефективності/управління попитом тощо.

Проектом закону передбачається, що на ринку електричної енергії держрегулюванню підлягають: тарифи на послуги з передачі електричної енергії; тарифи на послуги з розподілу електричної енергії; тарифи на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління; ціни на універсальні послуги; ціни постачальника "останньої надії" у випадках, визначених цим законом; ціни на допоміжні послуги у випадках, визначених цим Законом; ставки плати за приєднання; "зелені" тарифи; інші тарифи та ціни, в рамках покладення спеціальних обов'язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії відповідно до цього закону.

Документом також визначаються повноваження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у відносинах із суб'єктами електроенергетики. Підкреслюється, що вони не мають права втручатися в оперативне регулювання режимів споживання електричної енергії.

Законопроектом пропонується заборонити страйки на електроенергетичних підприємствах з у випадках, коли вони можуть призвести до порушення сталості ОЕС України.

Документом визначається, зокрема, поняття оператора розподілу електроенергії, оператора ринку електроенергії, їх права та обов'язки, визначається поняття трейдерської діяльності (перепродажу) на ринку електроенергії, визначаються принципи виробництва, постачання її споживачам тощо.

Крім того, у законопроекті визначено і поняття споживача електричної енергії, його права та обов'язки.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що законопроект про ринок електроенергії, спрямований на забезпечення вільного доступу до мереж всіх споживачів, буде внесений в Верховну Раду України найближчим часом.