ua en ru

Міненерго Криму: Магістральні енергомережі Криму неможливо передати на баланс республіки

Застосування закону про примусовий викуп Кримом магістральних ліній електропередач не вирішить проблему з оплатою послуг підприємства "Кримська електроенергетична система" /СЕС/.

Застосування закону про примусовий викуп Кримом магістральних ліній електропередач не вирішить проблему з оплатою послуг підприємства "Кримська електроенергетична система" /СЕС/. Таку думку міністр палива і енергетики Сергій Єгоров висловив в ході селекторної наради з представниками підрозділів магістральних мереж Криму, передає Крыминформ.

За його словами, на рівні курирує віце-прем'єра РФ Дмитра Козака і міністра палива і енергетики РФ Олександра Новака обговорюються кілька варіантів подальшого функціонування магістральних ЛЕП 220-330 кВ, які зараз знаходяться на балансі дп НАЕК "Укренерго". Варіант націоналізації, на думку Єгорова, не застосуємо до СЕС, оскільки це може призвести до міжнародного конфлікту і відключення подачі електроенергії з території України. "Це ви повинні чітко розуміти - ніякої націоналізації, як було з "Чорноморнафтогазом" і іншими підприємствами, не буде", - підкреслив міністр.

Рішення створити кримська філія дп НАЕК "Укренерго" за прикладом "Крименерго" може прийняти тільки уряд України, вважає Єгоров. Реєстрація філії української держкомпанії з російським законодавством, на його думку, знаходиться поза зоною рішення уряду Криму. "Це питання геополітичний і пов'язаний з відносинами на найвищому рівні", - підкреслив міністр.

Передача магістральних мереж або їх примусовий викуп у власність Криму для передачі на баланс ГУП "ДПЕКУ Крименерго", не є ефективним рішенням. "Досвід уже показує, що дія закону про примусовий викуп дуже слабо прописано і питань виникає безліч, головний з яких - це ціна, за якою буде викуповуватися майно. Думаю, що це малоймовірний варіант розвитку подій", - вважає Сергій Єгоров.

З квітня 2014 р. НАЕК "Укренерго" перестало фінансувати роботу свого відокремленого підрозділу "Кримська електроенергетична система". Колектив з 1050 осіб, які працюють у підрозділах магістральних мереж, не одержав заробітну плату за червень-липень. Роботи по ремонту і профілактиці ЛЕП до осінньо-зимового періоду заморожені.