ua en ru

Міненерго констатує зниження споживання електроенергії на рівні 12-15%

Міненерго констатує зниження споживання електроенергії на рівні 12-15% Фото: заступник міністра енергетики та вуглепрому Олександр Светелік (EnergyNews)

Також у міністерстві відзначили нестачу споживання електроенергії

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України констатує зниження споживання електроенергії на рівні 12-15% порівняно з відповідним періодом у 2015 році. Про це сьогодні в ході круглого столу в Києві повідомив заступник голови Міненерго Олександр Светелік, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас зниження споживання на рівні 12-15% порівняно з періодом минулого року", - сказав Светелік.

При цьому, за його словами, спостерігається значний нічний провал споживання електроенергії, на рівні 7 млн кВт. "У нас не вистачає споживання", - наголосив заступник міністра.

Брак споживання, як пояснив Светелік, пов'язаний зі зниженням споживання на Донбасі через бойові дії, а також через відсутність поставок до Криму.

"Ми змушені знижувати вироблення електроенергії атомними блоками. Шукаємо шляхи заміщення втрати цього споживання. Особливо хочеться отримати споживання в нічні години... У нас, коли ми починали зиму, обмежили експорт, а зараз, в березні, будемо пробувати відкрити експортний потенціал до Молдови та Білорусі", - зазначив заступник міністра.

Водночас, за словами заступника директора центру з впровадження нової моделі ринку ДП "НАЕК "Енергоатом" Костянтина Петриковця, в середньому недозавантаження атомних блоків електростанцій через зниження споживання, коливається від 1,3 до 1,5 тис. МВт.

"Сьогодні сумарно недозавантаження атомних блоків становить 1,5 тис. МВт. У середньому недозавантаження блоків становить від 1,3 до 1,5 тис. МВт. Проблема дуже серйозна, тому що маючи найдешевшу електроенергію, вона не затребувана в даний момент", - резюмував Петриковець.

Раніше Міненерго повідомляло про готовність до експорту електроенергії від квітня 2016.