ua en ru

Міненерго губить вітчизняну енергетику, підтримуючи російську, - експерт

Глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик заявив, що Міністерство енергетики робить помилку, домовившись про закупівлю електроенергії у країни-агресора, і не роблячи спроб врегулювати ситуацію на внутрішньому ринку електроенергії.

"Якщо ми не даємо роботу власній генерації, виробництво електроенергії впаде, станції зупиняться, кількість зайнятого персоналу скоротиться, менше буде відраховуватися податків і зборів до бюджетів усіх рівнів. Мало того, якщо зупиняться електростанції, запустити їх знову уже буде не так просто. І все це торкнеться двох галузей - енергетики і вугільного сектора, для якого генерація є основним споживачем", - говорить Боровик.

В Україні достатньо потужностей для виробництва електроенергії не тільки для покриття внутрішнього попиту, але й на експорт. Проблема у відсутності палива, яке не можуть закупити ТЕС через необґрунтовано низький тариф, який не покриває вартість вугілля. Теплові електростанції закінчили 6 місяців 2015 року зі збитками 3,3 млрд грн і рентабельністю - 15%.

За словами Боровика, Міненерго відмовляється закуповувати електроенергію в українських виробників та підвищувати їм тариф, а обсяги закупівлі у Росії постійно зростають, як і тариф, за яким закуповується електроенергія в сусідній країні.

Нагадаємо, поставки з Росії регулюється договорами про паралельну роботу та аварійної взаємодопомоги між НЕК "Укренерго" та ВАТ "СО ЄЕС", а також контрактом на імпорт електроенергії між ДП "Укрінтеренерго" і Інтер РАО. ДП "Укрінтеренерго" купує електроенергію в Інтер РАО і продає її в ДП "Енергоринок". Тариф купівлі електроенергії "Енергоринком" встановлює НКРЕКП. Регулятор визначив ціну закупівлі імпортної електроенергії в серпні в розмірі 0,90 грн/квтг, що на 6,5% вище травневої ціни. Ціна купівлі електроенергії ДП "Укрінтеренерго" Інтер РАО не афішується, як і сам контракт.

"Таким чином, ми не знаємо, скільки реально платить Україна за імпорт електроенергії з Росії. Не виключено, що ціна закупівлі електроенергії у Інтер РАО перевищує ціну продажу імпортної електроенергії "Енергоринок". Обсяг збитків і за чий рахунок вони компенсуються, не відомі", - говорить Боровик.
Відзначимо, що в липні Україна не подавала заявки на імпорт електроенергії російській стороні. Але через дефіцит потужності в енергосистемі України НЕК "Укренерго" був змушений компенсувати відсутні потужності по договору про паралельну роботу та аварійної взаємодопомоги і ціною близько 1,5 грн/квтг, що вдвічі перевищує ціну покупки електроенергії ДП "Енергоринок" за імпортним контрактом, а також тариф теплової генерації України. В результаті російський постачальник отримав надприбуток.

"При цьому за російську електроенергію Україна розраховується на 100%, маючи величезні борги перед своєю генерацією", - обурюється глава альянсу "Нова енергія України".