ua en ru

Мінекономрозвитку РФ пропонує в червні продовжити загороджувальні мита на експорт бензину з коефіцієнтом 0,9

Міністерство економічного розвитку (Мінекономрозвитку, МЕР) РФ пропонує продовжити загороджувальні мита на експорт бензину з коефіцієнтом 0,9 від мита на нафту в червні 2011 р. Про це повідомив журналістам заступник глави МЕР РФ Андрій Слєпньов, передає РБК.
За словами А.Слєпньова, також пропонується підвищити мита на сировину для виробництва бензину. Він зазначив, що відповідні пропозиції Міністерство фінансів РФ і Мінекономрозвитку РФ внесли в уряд РФ.
"Буде збережений режим, який був останній раз. Крім того, буде ще деяке підвищення на сировину для виробництва бензинів - точкове, незначне. Коди є, просто буде деталізація", - сказав А.Слєпньов. Він додав, що мита на сировину для виробництва бензину підвищуються для того, щоб "не стимулювати вивіз напівфабрикатів".
Заступник глави МЕР також відзначив, що Мінекономрозвитку РФ спільно з іншими міністерствами планує в червні 2011 р. прийняти рішення про зближення експортних мит на темні і світлі нафтопродукти з липня поточного року.
"Ми на це настроєні, а як піде узгодження, ми не знаємо", - уточнив А.Слєпнєв. Він додав, що, швидше за все, експортні мита на світлі і темні нафтопродукти будуть зближатися більш швидкими темпами, ніж планувалося раніше.
Раніше МЕР РФ повідомляв, що загороджувальні мита на бензин можуть діяти і в червні 2011 р., але в скоригованому вигляді.
Нагадаємо, в квітні 2011 р. у ряді регіонів РФ виник різкий дефіцит палива. Федеральна антимонопольна служба за дорученням уряду РФ розпочала комплексну перевірку нафтових компаній в 20 суб'єктах РФ на предмет виявлення фактів змов і зловживань домінуючим становищем на федеральному і регіональному ринках нафтопродуктів. В якості тимчасового заходу було прийнято рішення з 1 травня 2011 підняти мито на експорт бензину. Для цього в розпорядження уряду було внесено зміну, згідно з яким експортне мито на бензин з 1 травня ц.р. складає 408,3 дол./т, що на 34% перевищує спочатку заплановану на поточний місяць і на 44% - що діяла в квітні 2011 р. Мито на інші світлі нафтопродукти (легкі дистиляти, середні дистиляти, газойлі) з 1 травня 2011 склала, як і планувалося раніше, 304 дол./т. При цьому саме сировину для виробництва бензину становить більшу частину експорту світлих нафтопродуктів з РФ.
Напередодні Мінфін РФ повідомив, що якщо загороджувальні мита на експорт бензину збережуться, то експортне мито на бензин з 1 червня 2011 р. складе 415,8 дол./т при миті на нафту 462,1 дол./т (90% від мита на нафта).