ua en ru

Мінекономрозвитку пропонує п’ять кроків вирішення бурштинової кризи

Мінекономрозвитку пропонує п’ять кроків вирішення бурштинової кризи Фото: бурштин

Вилучена у Ровенській обл. партія бурштину перевищує загальний офіційний експорт з України у 2014 р

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України пропонують п'ять кроків вирішення бурштинової кризи. Відповідні пропозиції опублікував на своїй сторінці у Facebook заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Корж.

"Бурштинова контрабанда сьогодні - топ-тема. Партії чорного експорту щороку набирали обертів і здається досягли апогею. Вилучена днями у Ровенській області партія перевищує загальний офіційний експорт бурштину з України минулого року. З економічної точки зору - це жах", - написав Корж.

П’ять кроків з вирішення бурштинового кризисуБурштинова контрабанда сьогодні - топ-тема. Партії чорного експорту щорок...

Posted by Руслан Корж on 5 августа 2015 г.

"Чи можливі зміни і легалізація видобутку в умовах протидії криміналу? Можливі, якщо зробити всього п'ять кроків!", - додав він.

Зокрема, Корж пропонує державі запропонувати власникам земельних ділянок, на яких знаходяться поклади бурштину, і місцевим громадам створити спільні підприємства з державними компаніями; місцевому населенню, яке наразі задіяне у незаконному видобутку бурштину, зареєструватися підприємцями; підприємцям та товариствам укласти договори підряду з профільними компаніями бурштинового кластеру видобувного сектору, частка Держави в яких сягає більше 50%; державі візьме зобов'язання забезпечити всі спільні підприємства документацією для проведення робіт; представникам держави на місці видобутку і в правлінні спільних підприємств слідкувати за дотриманням вимог екологічного законодавства.

"Наслідки очевидні. Держава отримає податки, чистий експорт і всі платежі за безготівковим розрахунком, які зможе прозоро контролювати. Місцеві громади або населення крім податків одержать також стабільну легальну роботу на своїх територіях. Власники або користувачі землі - частку у спільному бізнесі з державою", - вважає Корж.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рівненський суд заарештував 2,5 т бурштину, які вчора, 4 серпня, затримала спеціальна група Міністерства внутрішніх справ (МВС) України.