ua en ru

Мінекономрозвитку: Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі дозволяє поповнити золотовалютні резерви

У травні поточного року обсяги експорту українських товарів знову перевищили імпорт, дозволивши скоротити негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за підсумками п'яти місяців, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Мінекономрозвитку Юрій Петровський у коментарі телеканалу БТБ.

"На відміну від попередніх років і, хочу відзначити, що це другий раз цього року після січня, у травні в зовнішній торгівлі товарами ми спостерігаємо формування позитивного сальдо, яке склало 179,7 млн дол.", - зазначив він.

Юрій Петровський повідомив, що позитивні результати зовнішньої торгівлі товарами в травні дозволили поліпшити відповідний показник п'яти місяців. Так, за підсумками січня-травня поточного року негативне сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося в 2,3 рази - 2,4 млрд дол., проти 5,7 млрд дол. за січень-травень 2012 року.

"Формування позитивного сальдо торгівлі за підсумками певного періоду дозволяє поповнити золотовалютні резерви, що відповідно створює умови для сталого економічного розвитку країни", - зазначив експерт Мінекономрозвитку.

За словами Юрія Петровського, основною причиною формування позитивного сальдо зовнішньої торгівлі товарами за підсумками травня стало перевищення темпів падіння імпорту товарів над експортом.

"Так, при падінні експорту в травні 2013 р. на 16,3%, темпи падіння імпорту склали 33,5%. За підсумками січня-травня поточного року експорт товарів скоротився на 3,6% і склав 27,2 млрд дол. , а імпорт - відповідно скоротився на 12,7% і склав 29,6 млрд дол., - повідомив експерт міністерства. - У результаті того, що темпи падіння імпорту перевищили темпи падіння експорту на 9,1 процентних пунктів, сальдо торгівлі товарами, хоча і склалося від'ємним в сумі 2,4 млрд дол., проте воно краще відповідного періоду минулого року на 3,3 млрд дол., або в 2,3 рази ".

За його інформацією, поліпшення негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами в січні-травні поточного року головним чином обумовлено позитивними змінами в сальдо торгівлі мінеральними продуктами на 3,6 млрд дол.. і продукцією машинобудування - на 1,2 млрд дол. Незначне поліпшення сальдо також відбулося в торгівлі промисловими товарами (на 187,5 млн дол.), продукцією хімічної промисловості (на 51,3 млн дол.), а також деревиною та виробами з неї (на 3,2 млн дол.)

При цьому Юрій Петровський підкреслив, що деяке скорочення експорту товарів обумовлено об'єктивними причинами і перш за все - погіршенням цінової кон'юнктури на зовнішніх ринках, і досить вузьким попитом у основних торговельних партнерів України. Внаслідок значної експортоорієнтованості української економіки, скорочення зовнішнього попиту автоматично позначається на показниках розвитку промисловості.