ua en ru

Мінекономіки готує раскорпоратизацию 100 українських держпідприємств, - Абромавічус

Мінекономіки готує раскорпоратизацию 100 українських держпідприємств, - Абромавічус Фото: Айварас Абромавічус

Найбільшими держкомпаніями будуть керувати наглядові ради

Міністерство економічного розвитку та торгівлі України готує проект корпоратизації державних топ-підприємств. Про це під час брифінгу повідомив глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зараз передаємо в уряд проект рішення, який дозволить топ-100 компаніям бути корпоратизованими. Це буде означати, що цими компаніями буде керувати наглядова рада... Ми будемо забезпечувати інститут незалежного директора", - сказав Абромавічус.

При цьому міністр зазначив, що прозорість цих топ-компаній залишається низькою, оскільки аудиту в них проведено не було.

"Топ-100 українських підприємств, які представляють 90% дохідної частини, отриманої Україною від держпідприємств. Реальність показує поки, що за перші 9 місяців ці компанії акумулювали збитків на 80 млрд грн, але при принцип розрахунку стандартного відсотка на активи вони повинні були б створити прибуток десь на 80 млрд", - сказав він.

Також Абромавічус додав, що українські компанії продовжують платити низькі дивіденди.

"За останні 9 місяців 2014 року всього 500 млн було виплачено. Це становить приблизно менш ніж 2% від общеприбыльной частини бюджету. Тобто українські компанії мають втрати близько 130 млрд грн боргу і цей борг наростає. Компанії працюють неефективно", - підкреслив глава Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, Абромавічус виставить на продаж перші держпідприємства найближчим часом.