ua en ru

Міндоходів наказало знизити кількість перевірок імпорту-експорту з ЄС

Міндоходів наказало знизити кількість перевірок імпорту-експорту з ЄС, повідомляють джерела у відомстві.

За данними джерел, щоб догодити європейським чиновникам та підвищити вирогідність підписання у Вільнюсі договору по зону вільної торгівлі з Євросоюзом, Міндоходів надало вказівки своїм митним підрозділам про зниження кількості перевірок імпорту-експорту з ЄС. Таки дії прийнято усупереч складнощам, що виникають при експортно-імпортних операціях з Росією.

В Раді підприємців при Кабміні констатують, що після прийняття Митного кодексу відбулося суттєве скорочення кількості митних перевірок. За даними Міністерства економічного розвитку та торгівлі, якщо в минулому році догляд під час здійснення зовнішньоторговельних операцій проходили 10% усіх товарів, то в січні-березні - тільки 2,19% (в 2010 р. перевірялось 42% усього експорту та імпорту). "Хоча за оцінками бізнесу ця цифра за перше півріччя 2013 р. становила приблизно 5-7%, треба відзначити очевидний прогрес в цьому питанні", - констатував експерт.

Ще одним кроком у бік ЗВТ стало підвищення кількості електронних декларацій - за даними Міндоходів, з початку 2013 р. за півріччя кількість електронних митних декларацій зросла в чотири рази, а саме з 20% до 83%. Менеджер відділу митного регулювання і міжнародної торгівлі компанії ЕY Роберт Зелді констатує, що час оформлення митних декларацій скорочено до 4 годин, хоча подекуди й може продовжуватися, а Митним кодексом суттєво обмежено перелік документів, які вимагаються для митного оформлення.

Експерти відзначають, що в наслідок таких дій уряду може відбутися покращення позицій України в найближчому рейтингу Doing business-2014 по показнику ТАВ (trading across borders).