ua en ru

Міндоходів пропонує обкладати податком транспортні засоби, що переобладнуються у легкові автомобілі

Міністерство доходів та зборів України пропонує обкладати податком транспортні засоби, що переобладнуються у легкові автомобілі. Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування акцизним податком легкових автомобілів)", підготовленому міністерством.

"За результатами звірки інформаційних баз даних у 2011 р. було імпортовано 98,981 тис. автомобілів, які були оформлені за кодами товарної позиції 8704 (вантажні автомобілі), 31,613 тис. з них (32% від загального обсягу) після проведення відповідного переобладнання зареєстровані в органах Державної автомобільної інспекції МВС України як підакцизні товари за кодом 8703 (автомобілі, що призначені головним чином для перевезення людей)", - йдеться в аналізі впливу законопроекту.

Тому Міндоходів пропонує додати до об'єктів оподаткування операції з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль, а також встановити особу, яка ввезла такі транспортні засоби, як платника податку.

Таким чином, кожна особа, що ввезла вантажний автомобіль, та переобладнала його після у легковий, має сплатити акцизний податок, як за імпорт легкового автомобіля.

На думку фахівців, внесення змін до оподаткування забезпечить однакові умови оподаткування та унеможливить здійснення недостовірного декларування автомобілів.

Крім того, за розрахунками міністерства, сума додаткових надходжень до бюджету в рази прийняття законопроекту може скласти за рік орієнтовно 300 млн грн.

Читайте також: Кабмін розглядає можливість фінансування ремонту доріг за рахунок підвищення акцизу на паливо