ua en ru

Міндоходів планує удосконалити боротьбу з фінансовими злочинами, запровадивши оперативну ІТ-функцію

Міністерство доходів і зборів України (Міндоходів) планує удосконалити методи боротьби з фінансовими злочинами, запровадивши оперативну ІТ-функцію, електронний аудит та сформувавши ризикоорієнтований підхід до контрольно-перевірочної роботи з трансфертного ціноутворення. Про це йдеться у затвердженій Кабміном п'ятирічній стратегії розвитку Міндоходів, передає прес-служба відомства.

Повідомляється, що у найближчі п'ять років робота Міндоходів буде спрямована на вдосконалення податкових і митних сервісів, розвиток партнерських стосунків з громадянами та бізнесом, активізацію міжнародної торгівлі за рахунок оптимізації митного регулювання, боротьбу з корупцією та "тіньовим" сектором економіки, запровадження сучасної IT-функції у роботу органів доходів і зборів.

Зокрема, міністерство планує за результатами аналізу очікувань платників і міжнародного досвіду запровадити низку найбільш затребуваних послуг та сервісів для кожного з сегментів платників, у першу чергу, електронних. Наприклад, планується запровадження сервісу попереднього заповнення декларацій (e-Filing), розвиток кабінету платника (e-Taxpayers Files), впровадження сервісу інтернет-платежів для сплати податків (e-Payments), у тому числі платежів через мобільні пристрої.

У міністерстві також планують переорієнтувати роботу уже працюючих сервісних центрів на надання усього комплексу адміністративних послуг з податкових і митних питань. Увага також буде приділена розвитку митних пунктів пропуску, забезпеченню їх сучасними технічними засобами митного контролю: GPS-замками, мобільними та стаціонарними сканерами, електронними вагами, системами відеоспостереження та зчитування номерів.

Міністерство й надалі приділятиме увагу вдосконаленню системи електронного декларування товарів за рахунок зменшення кількості документів у паперовому вигляді, удосконалення процедури прийняття електронної митної декларації до оформлення з автоматичним присвоєнням реєстраційного номеру. Будуть розроблені механізми прийняття автоматизованого рішення (без участі інспектора митниці) щодо можливості випуску товарів у обіг, вдосконалена процедура завершення митного оформлення за попередньою декларацією без доставки вантажів на митницю призначення та інше.

Важливе місце у стратегічному плані посідають розробка та впровадження комплексної системи протидії корупції в міністерстві, налагодження активної взаємодії з міжнародними організаціями, що займаються цими питаннями.

Міністр Олександр Клименко запевнив, що стратегія розвитку буде доведена до усього колективу міністерства, щоб кожен співробітник органів доходів і зборів чітко усвідомлював свої задачі, алгоритми їх виконання та персональну відповідальність за результати.

Нагадаємо, Стратегія розвитку Міндоходів розроблялася спільно з консультантами міжнародної аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers та отримала схвальні відгуки від Всесвітньої митної організації (WCO).