ua en ru

Мінагрополітики: В Україні намолочено 14 млн т ранніх зернових і зернобобових культур

В Україні на сьогодні зібрано 14 млн т зернових і зернобобових культур. Про це сьогодні під час робочої поїздки в Вінницьку область повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, передає прес-служба Мінагрополітики.

Крім того, Присяжнюк повідомив, що у Вінницькій області аграрії намолотили 1 млн т.

"Врожай, який зібрали у Вінницькій області наразі є досить високим. Такого результату вдалось досягти завдяки поблажливим погодним умовам, які спостерігалися в області цього року. Зернові, які будуть зібрані з полів, будуть зберігатися в нових елеваторах, зокрема таких, який ми сьогодні відкрили у Жмеринці", - зазначив міністр.

Микола Присяжнюк також зауважив, що протягом цього року в області запрацюють ще 4 елеватори.

"Введення в експлуатацію такої кількості об'єктів говорить про те, що зернова галузь є перспективною та експортоорієнтованою. А для нас, як для держави, важливо те, що протягом цілого року країна матиме якісне зерно. Діяльність таких підприємств дасть можливість сільгоспвиробникам не продавати зерно з-під комбайна", - додав очільник відомства.

Також міністр в чергове підкреслив, що не зважаючи на обсяг цьогорічного врожаю на рівні 46-47 млн т, вітчизняні аграрії не залишаться без доходів, а країна буде забезпечена продовольством.

"Країни ЄС, США, Росія зменшують свої прогнози по врожаю. Це говорить про напруження на світовому зерновому ринку та про те, що наші сільгоспвиробники отримають додатковий прибуток. Протягом тижня ціна на зернову групу виросла на 40 дол. І тепер наше завдання зробити все, щоб сільгоспвиробники не продавали зерно миттєво. А будівництво таких сучасних елеваторів дасть таку можливість", - підкреслив Присяжнюк.

Нагадаємо, залишок зерна на підприємствах України на 1 липня 2012 р. збільшився в 2,3 рази - до 9,8 млн т.