ua en ru

Мінагрополітики: Україна може продовжити квоти на експорт зерна з України після 1 січня у разі продовольчої кризи

Україна може продовжити квоти на експорт зерна з України після 1 січня у разі загрози продовольчої кризи в країні. Про це міністр аграрної політики Микола Присяжнюк заявив журналістам під час сільськогосподарської виставки, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ринок, ситуація буде давати статистику, що зерна обмаль, звичайно ми будемо продовжувати квоти", - сказав він.
Нагадаємо, 19 жовтня в Україні набрала чинності постанова від 4 жовтня 2010 р. №938 про введення квот на експорт зерна. Згідно з постановою квоти встановлені на пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), полбу в обсязі 500 тис. т, на кукурудзу - 2 млн т, ячмінь - 200 тис. т, жито - 1 тис. т, гречка - 1 тис. т.
Згідно з порядком видачі ліцензії на експорт цих видів с/г продукції розподіл квот здійснюється на підставі заявки, поданої Мінекономіки суб'єктом господарської діяльності за встановленою міністерством формою, протягом 15 календарних днів після опублікування на офіційному веб-сайті Мінекономіки інформації про початок реєстрації заявок.
Разом із заявкою суб'єкт господарської діяльності подає висновок Мінагрополітики про наявність у нього обсягу сільськогосподарської продукції, зазначеного у заявці, та спроможність її експортувати. Суб'єкт господарської діяльності несе відповідальність за недостовірність зазначених у заявці відомостей.
У разі подання суб'єктом господарської діяльності документів, що не відповідають вимогам законодавства та цьому порядку, Мінекономіки відхиляє заявку. Суб'єкт господарської діяльності може повторно подати документи протягом строку прийому заявок. У свою чергу Мінекономіки протягом 5 робочих днів після завершення приймання заявок подає їх комісії для розгляду та прийняття рішення про розподіл квот. Загальний обсяг квот розподіляється комісією пропорційно обсягам, зазначеним у висновках Мінагрополітики. Нерозподілений обсяг квот підлягає повторному розподілу.
Рішення комісії є правомочним, якщо на засіданні були присутні не менше ніж дві третини її членів і за його прийняття проголосувало більш як половина присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів голос голови комісії є вирішальним. Рішення комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки.
Мінекономіки видає ліцензію з урахуванням рекомендацій комісії, а у разі прийняття комісією рішення про відмову у видачі ліцензії протягом семи днів після його прийняття надсилає суб'єкту господарської діяльності повідомлення у письмовій формі з обґрунтуванням причин відмови.