ua en ru

МЗС Великобританії закликає не знижувати тиск на Росію через анексію Криму

МЗС Великобританії закликає не знижувати тиск на Росію через анексію Криму Фото: Борис Джонсон, глава МЗС Великобританії (flickr.com/mfarussia)

Глава МЗС Великобританії вважає, що Росія повинна відповідати за свої дії

Світова спільнота повинна пам'ятати про жахливі наслідки російської анексії Криму і подвоїти рішучість у справі захисту загальних цінностей і поваги міжнародного права. Про це написав міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон у статті, розміщеній на сайті МЗС Великобританії, передає DW.

Зокрема, у своїй статті Джонсон нагадує про те, як Путін розповів у виданому в 2015 році документальному фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" про те, що рішення про захоплення півострова було прийнято на нараді в Кремлі 22 лютого 2014 року.

Тобто фактично рішення про анексію Криму було прийнято за три тижні до "фіктивного" і "бутафорської" референдуму, яким Кремль намагався надати наліт легітимності своїх дій. На думку Джонсона всі пізніші заяви Путіна про захист жителів регіону і виконання їх бажань були "безмежно брехливими".

Глава МЗС Великобританії нагадує, що Росія анексувала Крим в України 18 березня 2014 року. Це стало першим випадком насильницької анексії території іншої держави і першим випадком силового зміни кордонів в Європі після 1945 року.

Після анексії Криму Путін продовжив свої дії, розпалюючи конфлікт на сході України, заявив Джонсон. Він зазначає, що до теперішнього часу Росія продовжує направляти війська і танки в цей військовий конфлікт, який забрав життя понад 10 тисяч і змусив покинути будинки понад 2,3 мільйона осіб.

Але не тільки Україна постраждала від дій Росії на Донбасі, пише Джонсон згадуючи трагедію з рейсом MH17, в результаті якої загинули 298 невинних людей, серед них 10 британців.

"Ще однією жертвою цієї трагедії став рейс MH17, малайзійський "Боїнг", збитий російською ракетою, яка була запущена з території, яка знаходиться під контролем проросійських бойовиків", — пише Борис Джонсон.

Крім того, надходять повідомлення про репресії татар у Криму та переслідування осіб, не згодних з російської анексією, зазначає Джонсон. Незважаючи на багаторазові вимоги Генасамблеї ООН, Росія так і не допустила міжнародні правозахисні організації на півострів.

За словами глави британського МЗС, "слід рішуче і виважено протистояти Росії. Це означає збереження пов'язаних з Кримом санкцій проти Москви до тих пір, поки регіон залишається під контролем Кремля, і збереження подальших санкцій, поки мінські домовленості не виконуються. Цим заходи повинні демонструвати, що жодна країна, незалежно від її розмірів, не може роз'єднувати своїх сусідів і порушувати міжнародне право без наслідків".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, глава Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко розповів про зміні формату операції на Донбасі. Зокрема, мова йде про перехід від антитерористичної операції до операції Об'єднаних сил.