ua en ru

МЗС України стверджує, що сприяє місії представника РФ в Донецькій області

МЗС України стверджує, що сприяє місії представника РФ в Донецькій області

Міністерство закордонних справ України стверджує, що сприяє місії уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Володимира Лукіна в Донецькій області. Про це йдеться в заяві МЗС України, передає прес-служба відомства.

"Уряд України надає дієву підтримку місії В.Лукіна, включаючи сприяння у налагодженні контактів і координацію дій на рівні органів центральної влади, голови Донецької обласної державної адміністрації, правоохоронних органів. Це відбувається при тісній взаємодії з моніторинговою місією ОБСЄ та посольствами європейських країн у Києві", - наголошується в заяві.

Як зазначається, з метою задіяння всіх можливих механізмів для звільнення утримуваних терористами в заручниках іноземних спостерігачів, Лукіну було запропоновано безпечний шлях здійснення поїздки з Донецька до Слов'янськ, включно із забезпеченням транспортування. Українські правоохоронні органи, несучи відповідальність за життя та здоров'я як заручників, так і переговірників, наполягають саме на запропонованому шляху, оскільки саме він дає змогу гарантувати відповідну безпеку.

У зв'язку з цим в МЗС України здивоване черговою дезінформацією російського зовнішньополітичного відомства щодо нібито перешкоджання Лукіну дістатися до Слов'янська.

"Називаючи терористів і сепаратистів "владою Слов'янська", а В.Лукіна представником Президента Росії в той час, коли він сам вважає свою місію приватною, МЗС Росії, очевидно, вже остаточно заплутався у власній брехні. Такі заяви не сприяють налагодженню конструктивної взаємодії усіх сторін з метою вирішення існуючої проблеми, поглиблюють дестабілізацію ситуації в регіоні", - наголошується в заяві МЗС України.

Нагадаємо, в.о. глави Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця провів переговори з Лукіним, який прибув сьогодні в Донецьку область. Дещиця підкреслив, що для України важливим є питання безпеки в цій операції і звільнення всіх заручників, включаючи українців.

Раніше МЗС РФ повідомило, що європейські військові фахівці з ОБСЄ, затримані сепаратистами в Слов'янську, зможуть виїхати з міста у супроводі представника Лукіна.