ua en ru

МЗС України звинувачує РФ у репресіях проти Кримської єпархії УПЦ КП

Міністерство закордонних справ України висловлює занепокоєння у зв'язку з посиленням антиукраїнських репресивних дій Росії на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Міністерство закордонних справ України висловлює занепокоєння у зв'язку з посиленням антиукраїнських репресивних дій Росії на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, зокрема, щодо духовенства і віруючих Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.. Про це йде мова в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

"Не припиняючи утисків освітніх прав україномовних громадян України в АР Крим, репресій проти українських журналістів та усіх громадян, котрі незгодні з насильницькою та сфальсифікованою окупацією півострова Кремлем, російські окупанти розпочали масштабне гоніння і фізичне насильство проти духовенства й вірян Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату", - йдеться в коментарі.

Як зазначають в МЗС, дискримінація, тиск і погрози, яким релігійна громада піддавалася протягом останніх трьох місяців, переросли в побиття, знищення майна і захоплення релігійних споруд озброєними людьми з Росії.

"1 червня ц.р. так звані російські козаки зі зброєю в руках вчинили погром Церкви Покрови Пресвятої Богородиці в селищі Перевальне, розправу над мирними віруючими, серед яких були жінки і діти. Такі злочини з боку російських окупантів створюють реальну загрозу для життя і безпеки священнослужителів Кримської єпархії, членів їх сімей, а також прихожан", - коментують в українському зовнішньополітичному відомстві.

Як зазначають в МЗС України, російська влада на тимчасово окупованій території АР Крим несе повну відповідальність за порушення основоположних прав і свобод населення Криму.

"МЗС вимагає від РФ припинити варварську та лицемірну політику, яка становить загрозу не лише для України та її громадян, але й для всього міжнародного співтовариства", - йдеться в коментарі.

Нагадаємо, 1 червня у селі Перевальне (Крим) група озброєних козаків напала на храм Української православної церкви Київського патріархату, в результаті чого постраждали вагітна жінка та хвора донька священика.