ua en ru

МЗС України стурбоване законом Польщі про "бандерівську ідеологію"

МЗС України стурбоване законом Польщі про "бандерівську ідеологію" Фото: Сейм Польщі (flickr.com/premierrp)

У законі українців зобразили "злочинними націоналістами"

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість з приводу ухвалення Сеймом проекту Закону про Інститут національної пам’яті Республіки Польща, який забороняє заперечувати злочини українських націоналістів щодо поляків. Відповідну заяву оприлюднено на сайті МЗС.

Закон про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології" було ухвалено у п’ятницю, 26 січня. Документ має назву "Про внесення змін до Закону про Інститут національної пам’яті - Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів".

"Прикро, що українська тематика вкотре використовується у внутрішній політиці в Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого продовжують політизуватися. Категорично не сприймаємо чергову спробу нав’язати однобічне трактування історичних подій, у т.ч. некоректного використання в офіційному документі Республіки Польща назви частини території сучасної України", - йдеться у заяві МЗС.

Також у відомстві виголосили надзвичайну стурбованість щодо наміру зобразити цим законопроектом українців як виключно "злочинних націоналістів" та "колаборантів третього рейху".

МЗС розраховує, що польський Сенат, який наступним розглядатиме цей документ, " виявить політичну мудрість стосовно питань, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що закон, який отримав народну назву "закон про бандерівську ідеологію", стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом під час Другої світової війни та відповідальні за події на Волині і