ua en ru

МЗС України назвав останній доповідь ООН "досить об'єктивним", вказавши на окремі недоліки

МЗС України назвав останній доповідь ООН "досить об'єктивним", вказавши на окремі недоліки
Міністерство закордонних справ України назвало останній доповідь ООН щодо ситуації з правами людини в Україні "достатньо об'єктивним", вказавши на окремі недоліки.

Міністерство закордонних справ України назвало останній доповідь ООН щодо ситуації з правами людини в Україні "достатньо об'єктивним", вказавши на окремі недоліки. Про це йдеться в коментарі українського Мзс, розміщеній на сайті відомства.

"Документ досить об'єктивно оцінює загальну ситуацію в Україні. До позитивних аспектів роботи з підготовки доповіді можна віднести відображення кроків, здійснених українськими властями, в т. ч. на законодавчому рівні, для поліпшення стану захисту прав людини; ... роль РФ в ескалації ситуації на сході України, зокрема, поставки їй озброєння, в тому числі важкого, незаконним збройним формуванням; визнання важливої ролі контролю українсько-російського кордону для стабілізації ситуації", - сказано в коментарі.

У той же час МЗС звернув увагу офісу Верховного комісара ООН з прав людини на окремі недоліки цього документа.

"Як і в попередньому, восьмому доповіді УВКПЛ не вистачає акценту на головних причини погіршення стану захисту прав людини в Україні - окупації та анексії Криму Російською Федерацією і підривної діяльності цієї країни, спрямованої на дестабілізацію ситуації в південно-східних регіонах нашої держави", - вважають в МЗС.

Також відомство зазначає публікації неперевірених даних про нібито непоодинокі порушення українськими військовими прав людини і гуманітарного права. "При цьому часто не береться до уваги легітимне право України на захист своєї незалежності, суверенітету і територіальної цілісності", - підкреслив МЗС.

"Знову відсутня інформація про направлення вкотре за останній час Російською Федерацією на тимчасово підконтрольні бойовикам території України так званих "гуманітарних конвоїв", після яких помітно активізується діяльність незаконних збройних формувань", - наголошується в повідомленні.

Згідно з повідомленням, той факт, що доповідь присвячена дотриманню прав людини в Україні, "не може бути виправданням замовчування правозахисними органами ООН знущань над українськими громадянами з боку РФ і грубих порушень їхніх прав".

"Висловлюємо надію на більш повне висвітлення не тільки внутрішніх, але і зовнішніх факторів, які впливають на розвиток ситуації на сході України та в Автономній Республіці Крим", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, згідно з останньою доповіддю ООН, в ході конфлікту на Донбасі загинуло 4,7 тис. осіб.