ua en ru

МЗС України направив ноту протесту РФ у зв'язку з відправленням "гумконвоїв" на Донбас

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту Російській Федерації щодо відправки неузгодженого гуманітарного конвою в Україну 13 і 15 березня 2015 р. Про це на брифінгу заявив спікер Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністерство закордонних справ України направив російській стороні ноту, в якій заявило в черговий раз рішучий протест у зв'язку з черговим вчиненням російською стороною неправомірних міжнародно-правових дій проти суверенітету України", - заявив Перебийніс.

За його словами, у ноті вказано на факт перевезення значної кількості автомобілів з вантажем не гуманітарного характеру, а саме пально-мастильних матеріалів.

Перебийніс нагадав, що 13 і 15 березня російська сторона без офіційної згоди уряду України з порушенням національного законодавства всупереч усталеної міжнародної практики, умов і модальністю, які були раніше узгоджені сторонами і Міжнародним комітетом Червоного Хреста, здійснила чергове незаконне переміщення в Україну вантажних автомобілів під приводом доставки гуманітарного вантажу.

Речник Мзс зазначив, що на відміну від попередніх разів російська сторона навіть не надала інформації про вміст вантажу, час та місце перетинання державного кордону.

Крім того, Перебийніс зазначив, що Росії висунуто вимогу легально направляти гуманітарні конвої через контрольовані компетентними органами України пункти пропуску.