ua en ru

МЗС України направив МЗС РФ ноту протесту через проведення в Криму перепис населення

Міністерство закордонних справ України направило Міністерству закордонних справ Росії ноту протесту у зв'язку з проведенням в Криму російськими властями переписи населення.

Міністерство закордонних справ України направило Міністерству закордонних справ Росії ноту протесту у зв'язку з проведенням в Криму російськими властями переписи населення. Про це сьогодні на брифінгу заявив спікер МЗС України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"МЗС України направило в МЗС РФ ноту протесту у зв'язку з проведенням в тимчасово окупованому Росією Криму так званого перепису населення з вимогою негайно припинити незаконні дії на суверенній території України. У ноті зазначено, що це є черговим грубим порушенням суверенітету України, основоположних норм і документів міжнародного права, двосторонніх міжнародних договорів, у тому числі, резолюції генеральної асамблеї ООН територіальної цілісності України", - заявив Перебийніс.

За його словами, такі дії Росії є основою для дискримінації українського і кримсько-татарського населення, що є злочином відповідно до міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1966 р. і є прямим порушенням норм і принципів гуманітарного права.

Нагадаємо, 14 жовтня влада Криму почала на півострові перепис населення, яка триватиме до 25 жовтня.

У березні 2014 р. Росія анексувала Крим і Севастополь у України.