ua en ru

МЗС: в Україні немає зростання проявів антисемітизму

МЗС: в Україні немає зростання проявів антисемітизму Фото: МЗС (РБК-Україна)

МЗС називає прояви антисемітизму в Україні "кремлівськими провокаціями"

Міністерство закордонних справ (МЗС) України рішуче відкидає будь-які інсинуації та звинувачення у нібито зростанні проявів антисемітизму на території нашої держави. Про це йдеться у відповідній заяві МЗС.

"Україна послідовно засуджує будь-які прояви нетерпимості чи публічні антисемітські заклики, а правоохоронні органи розслідують та притягають до відповідальності кожного винного у таких правопорушеннях. Подібні ганебні провокації часто інспіровані кремлівським режимом, який за допомогою інструментів гібридної агресії намагається розхитати політичну ситуацію та вкотре кинути на Україну тінь антисемітизму", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у жовтні 2017 року Національна поліція України викрила координоване з Росії злочинне угруповання, яке роками вчиняло напади на місця релігійного паломництва, пам’ятки архітектури й культові споруди, у т.ч. здійснювало осквернення синагог.

"За даними моніторингової групи прав національних меншин неурядової організації Конгрес національних громад України, протягом 2017 року в Україні не було зафіксовано жодного випадку насильства на ґрунті антисемітизму, а за результатами опитування PEW Research Center рівень антисемітизму в Україні є найнижчим у Центрально-Східній Європі", - зазначили в МЗС.

Також у відомстві додали, що відповідь України на будь-яку провокацію завжди буде чіткою і послідовною: невідворотність покарання для порушників та організаторів; правда та об’єктивні факти для тих, хто проводить політику маніпуляцій та пропаганди.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що українська влада рішуче реагуватиме на будь-які спроби посіяти ворожнечу у суспільстві за будь-якими ознаками.

Раніше Посольство США в Україні висловило розчарування проявами антисемітизму в Україні.

Додамо, що 3 квітня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що поліція Одеської області відкрила кримінальне провадження за фактом антисемітських висловлювань окремих активістів під час "Маршу українського порядку", який відбувся в середу, 2 травня, до четвертої річниці трагедії в Одесі.