ua en ru

МЗС 8 країн закликали РФ звільнити Савченко, Сенцова і Кольченко

МЗС 8 країн закликали РФ звільнити Савченко, Сенцова і Кольченко Фото: Олег Сенцов та Олександр Кольченко

Міністри закордонних справ північних і балтійських країн обговорили питання російської агресії на зустрічі в Копенгагені

Міністри закордонних справ Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції закликали Російську Федерацію звільнити Надію Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченко. Про це йдеться в спільній заяві МЗС 8 країн.

Як повідомляється, міністри закордонних справ північних і балтійських країн обговорили питання російської агресії на зустрічі в Копенгагені.

Як йдеться в заяві, міністри закликають Росію негайно звільнити Олега Сенцова та Олександра Кольченко і гарантувати їх безпечне повернення до України, а також зажадали справедливого судового розгляду для української льотчиці Надії Савченко.

Також міністри обговорили викрадення, подальше незаконне затримання і вирок естонському офіцеру Естону Кохверу, якого 19 серпня в обласному суді Псковської області засудили до 15 років позбавлення волі. Міністри заявили, що це є явним порушенням міжнародного права і закликали РФ відпустити Кохвера і гарантувати його безпечне повернення до Естонії.

Міністри також обговорили подальшу дестабілізуючу роль Росія в східній Україні і закликали всі сторони в повній мірі дотримуватися угоди про припинення вогню і забезпечити безпеку і свободу пересування представникам СММ ОБСЄ.

"Російська агресія в Україні, у тому числі нарощування військової потужності, являють собою виклик для європейської безпеки, а також для Скандинавії і Балтії", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ПАРЄ засудили вирок Сенцову і Кольченко.