ua en ru

МЗС РФ засуджує Україну за відсутність підтримки засудження нацизму

Міністерство закордонних справ Росії звинувачує Україну за відсутність підтримки засудження нацизму. Про це йдеться в заяві російського зовнішньополітичного відомства.

Вчора, 21 листопада 2013 р., Генеральна Асамблея ООН за ініціативою Росії ухвалила резолюцію "Боротьба проти героїзації нацизму та інших видів практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості". При цьому, як відзначають в МЗС РФ, Україна утрималася від голосування за цю резолюцію.

"Гідна жалю позиція України, яка вирішила в черговий раз утриматися від осуду героїзації нацизму і від того, щоб вшанувати пам'ять полеглих у боротьбі з цим злом. Це особливо дивно на тлі прийнятих в рамках СНД рішень в переддень 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні", - йдеться в повідомленні МЗС Росії.

Співавторами проекту стали 46 держав. За резолюцію проголосували 126 держав, проти виступили 3 делегації (США, Канада і Палау), 50 країн утрималися при голосуванні.

"Викликає крайній подив і жаль той факт, що проти даного документа проголосували США, Канада і Палау, тоді як делегації держав - членів ЄС утрималися при голосуванні за проектом резолюції, підтриману більшістю держав - членів ООН", - також зазначає МЗС РФ.

Відомство зазначає, що "особливу важливість має пункт розпорядчої частини резолюції, в якій висловлюється "стурбованість безперервними спробами осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять про тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, а також незаконної ексгумації або перенесення останків таких осіб".