ua en ru

МЗС рекомендує громадянам України утриматися від поїздок в Абхазію і Південну Осетію

Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від відвідання території Абхазії і Південної Осетії (Грузія). Про це повідомляє прес-служба МЗС.

У повідомленні МЗС говориться: "Відповідно до Закону Грузії "Про окуповані території", в'їзд громадян інших країн на територію Абхазії і Південної Осетії можливий лише за наявності спеціального дозволу компетентних органів Грузії і з території Грузії. В'їзд на ці території з інших напрямків, в т.ч. через Росію, заборонений. Порушення заборони розглядається як незаконне перетинання кордону, за який передбачена кримінальна відповідальність".

Відзначається також, що доступ дипломатів і представників міжнародних правозахисних організацій на територію Абхазії і Південної Осетії поки обмежений, що робить неможливим надання громадянам України своєчасної допомоги.

МЗС нагадує, що громадянам України, які після 2008 р. відвідували територію Абхазії і Південної Осетії і мають у паспортних документах відмітки про проходження прикордонного контролю, також рекомендується утриматися від поїздок до Грузії з-за можливості бути залученими до кримінальної відповідальності.

"Звертаємо також увагу на те, що грузинським законодавством заборонено і кримінально переслідується ведення будь-якої економічної діяльності на території Абхазії і Південної Осетії, міжнародне повітряне, морське та залізничне сполучення, міжнародні транспортні перевезення, організація грошових переказів тощо", - повідомляє прес-служба МЗС.