ua en ru

МЗС розцінює захоплення українських моряків у Лівії як акт тяжкого злочину

До Міністерства закордонних справ (МЗС) України сьогодні, 23 липня, був викликаний тимчасовий повірений у справах Держави Лівія в Україні Альхаді Асбає у зв'язку із захопленням 17 липня збройними лівійськими громадянами в порту Бенгазі торгового судна з українськими громадянами на борту.

До Міністерства закордонних справ (МЗС) України сьогодні, 23 липня, був викликаний тимчасовий повірений у справах Держави Лівія в Україні Альхаді Асбає у зв'язку із захопленням 17 липня збройними лівійськими громадянами в порту Бенгазі торгового судна з українськими громадянами на борту. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

Читайте також: Переговори щодо звільнення судна з українськими моряками, захопленого в Лівії, тривають, - МЗС

Під час зустрічі спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Геннадій Латій заявив, що Київ розцінює захоплення українського екіпажу як акт тяжкого злочину на території Лівії, який станом на сьогодні залишається без належної реакції офіційної лівійської влади.

Дипломат висловив жорстку вимогу щодо негайного звільнення екіпажу судна відповідно до норм міжнародного права, забезпечення безпеки громадян України на території Лівії, а також щодо адекватної офіційної реакції і роз'яснень від лівійської сторони із приводу цього інциденту.

Як повідомлялося, правоохоронні органи порушили кримінальну справу за фактом перевезення автомобілів українським судном, захопленим у Лівії. Про це сьогодні на брифінгу заявив директор департаменту інформаційної політики Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

Читайте також: Судно з українцями в Лівії захопили через борг судновласника в 9,5 млн дол., - джерело

"Що стосується тієї інформації, що це судно перевозило автомобілі, то, за нашою інформацією, у зв'язку із цим правоохоронні органи порушили кримінальну справу", - зазначив Перебийніс.

Також він повідомив, що судно з українцями справді напередодні заходило до Одеського порту з вантажем автомобілів, і ця ситуація на даний момент розслідується. Зазначалося, що автомобілі мали б бути перевезені з Йорданії до Бенгазі, проте, за заявою бізнесменів, автомобілі були вивантажені в українському порту і, таким чином, не доставлені до кінцевого пункту.

Нагадаємо, в порту Бенгазі 17 липня 2013 р. збройними громадянами Лівії було захоплено і досі утримується судно "Етель", яке прибуло до Лівії під прапором Сент-Кітс і Невіс. Екіпаж судна складається з 19 громадян України.