ua en ru

МЗС України прокоментувало рішення суду про компенсацію Росією збитків за анексію Криму

МЗС України прокоментувало рішення суду про компенсацію Росією збитків за анексію Криму Ілюстративне фото: МЗС (РБК-Україна)

Суд в Гаазі зобов'язав РФ виплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму

Міністерство закордонних справ України (МЗС) прокоментувало рішення Третейського суду в Гаазі про те, що Російська Федерація (РФ) повинна сплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму на суму в 159 млн доларів. Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в Facebook.

У МЗС зазначили, що Росія несе відповідальність за дії в окупованому Криму на основі угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і РФ, а так звана націоналізація окупаційною владою є порушенням інвестиційної угоди.

"В процесі знаходиться цілий ряд справ українських компаній, в тому числі "Нафтогазу","Ощадбанку", "Укрнафти" і "ПриватБанку". Динаміка розгляду цих справ набирає обертів. В цьому місяці проходять слухання у справі "Нафтогазу" і очікується прийняття рішення по справі "Ощадбанку", - повідомила Зеркаль.

Крім того, компаній, які готують аналогічні позови, стає все більше.

У МЗС закликали всі компанії, які втратили майно в Криму активно боротися за компенсацію втрат.

"Кожне рішення у справах про неправомірні дії РФ на території України наближає нас до того, що питання про очевидну неправомірність окупації отримає свою правову оцінку. Дискусія про це в світових академічних колах стає все активнішою. Також чіткою стає позиція міжнародних організацій. Тому рано чи пізно ми прийдемо і до того, що агресія Росії стане предметом судового розгляду", - заявила Зеркаль.

Перше рішення про компенсацію за майно втрачене внаслідок окупації Криму. І перша перемога на цій ділянці юридичного...

Опубліковано Lana Zerkal 10 травня 2018 р.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Третейський суд в Гаазі постановив, що Російська Федерація повинна сплатити компенсацію українським інвесторам за анексію Криму на суму в 159 млн доларів.