ua en ru

МЗС попередив українців про ризики при відвідуванні Росії

МЗС попередив українців про ризики при відвідуванні Росії Фото: українцям рекомендують не їздити в РФ без крайньої потреби

В МЗС занепокоєні тим, що продовжуються випадки безпідставного затримання українців у Росії

Міністерство закордонних справ України рекомендує українцям утриматися від поїздок в Російську Федерацію з-за безпідставних затримань громадян України російською стороною на кордоні між країнами. Про це йдеться в заяві прес-служби Департаменту консульської служби МЗС України в Facebook.

В МЗС занепокоєні тим, що продовжуються випадки безпідставного затримання громадян України на території РФ, відсутність гуманного ставлення до українців з боку російських правоохоронних органів, їх несумісні з людською гідністю поведінку, застосування до наших співвітчизників неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, в тому числі - тортур


"останнім часом почастішали випадки затримання/арешту громадян України, серед особистих речей яких нібито виявлені сторонні предмети, в т. ч. наркотичні речовини, "підкинуті" третіми особами під час в'їзду або перебування на території РФ", - наголошується в повідомленні.

МЗС рекомендує, щоб уникнути неправомірного позбавлення волі в подібних випадках, проявляти пильність і уважність в контактах з будь-якими сторонніми особами, в т.ч. з посадовими особами РФ, уповноваженими проводити митний, паспортний та всі інші види контролю.

Крім цього, МЗС попереджає про поширення практики втягнення в злочинну діяльність з незаконного перевезення наркотичних речовин, у тому числі - в Російську Федерацію шляхом надання пропозицій про працевлаштування експедиторами для доставки товару в країни ближнього зарубіжжя. Протягом останнього часу в МЗС неодноразово надходили звернення членів сімей експедиторів-громадян України про арешт їхніх рідних в Російській Федерації за звинуваченням у незаконному ввезенні на територію РФ наркотичних речовин у поштових відправленнях, які вони перевозили.

З урахуванням зазначеного, МЗС рекомендує громадянам України при плануванні поїздок в Російську Федерацію реально оцінювати існуючі ризики і існуючі загрози і ретельно зважувати необхідність у здійсненні таких подорожей.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ рекомендував українцям із-за землетрусу в Японії утриматися від поїздок в постраждалі префектури Кумамото і Оіта.