ua en ru

У МЗС застерігають українських моряків від нелегального працевлаштування

У МЗС застерігають українських моряків від нелегального працевлаштування Фото: МЗС (РБК-Україна)

У МЗС відзначили помітне збільшення арештів громадян України - членів екіпажів морських суден

Консульська служба Міністерства закордонних справ (МЗС) закликає українських моряків від нелегального працевлаштування. Про це сказано в повідомленні на сайті МЗС.

"Протягом останнього часу помітно збільшилася кількість фактів затримання та арешту громадян України - членів екіпажів морських суден компетентними органами іноземних країн. Основними причинами затримань та арештів є перевезення нелегальних мігрантів і заборонених вантажів", - наголосили у міністерстві.

У повідомленні наголошується на необхідності дотримання процедури підписання індивідуальних контрактів щодо працевлаштування на морських суднах за кордоном.

У МЗС звертають увагу, що індивідуальний контракт необхідно укладати з роботодавцем до від’їзду на судно, а не після прибуття на борт. Перед підписанням слід уважно вивчити положення контракту, а також колективну угоду (за наявності). Копію контракту необхідно залишити близьким або рідним в Україні.

Крім того, у міністерстві порадили звернути на вивчення процедури розірвання контракту, репатріації, зобов’язань судновласника забезпечувати моряків медичною допомогою у разі хвороби чи травм та компенсаційних виплат.

У МЗС порекомендували перед відбуттям у рейс взяти з собою оригінал примірника індивідуального контракту з підписаними обома сторонами додатками, примірник порядку розгляду скарг на борту судна, який крюінгове агентство має видати моряку разом з контрактом, копію банківських реквізитів, членський квиток профспілки працівників морського транспорту України (у разі наявності).

Крім того, морякам слід мати контакти дипломатичних та консульських установ України за кордоном, а також всіх ITF інспекторів у світі (наявні у профспілці працівників морського транспорту України).

МЗС також радить зареєструватися на веб-ресурсі Департаменту консульської служби "Добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон" ("ДРУГ" http://friend.mfa.gov.ua/#/), який є ефективним інструментом попередження, а в разі кризової ситуації - розшуку та надання сприяння громадянам України у надзвичайній ситуації за кордоном.

Нагадаємо, раніше у МЗС повідомляли, що в Одесі відкриють інформаційний офіс для громадян України, які бажають працевлаштуватися на іноземних судах.