ua en ru

МЗС Польщі просить Росію надати подальше сприяння в розслідуванні авіакатастрофи під Смоленськом

Міністерство закордонних справ Польщі в п'ятницю направило до Москви ноту з проханням надати подальшу допомогу в розслідуванні катастрофи літака Президента Польщі Леха Качинського. Як заявив представник МЗС Польщі місцевим ЗМІ, заступник міністра закордонних справ Польщі викликав на зустріч тимчасового повіреного у справах Росії в Польщі і передав йому ноту з проханням до Росії в подальшому надати допомогу в розслідуванні авіакатастрофи під Смоленськом, передає "Сіньхуа".
Міждержавний авіаційний комітет Росії вислухав свідків більше 300 людей і 12 січня 2011 р. оприлюднив доповідь про підсумки розслідування. У доповіді вказується, що екіпаж літака під тиском офіційних осіб Польщі здійснив вимушену посадку, не дивлячись на погану погоду, тому відповідальність за катастрофу повністю лежить на польській стороні.
Проте польський уряд назвав доповідь невсеохоплюючою і вказав, що в доповіді не згадали помилку, зроблену російською стороною.
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск днями провів зустріч з головою польського комітету з розслідування цієї авіакатастрофи і висловився на підтримку роботи комітету.
Спеціальний літак Президента Польщі Леха Качиньського з членами офіційної делегації розбився 10 квітня 2010 р. під Смоленськом на заході Росії, куди Лех Качинський летів для участі в траурних заходах у Катині. У катастрофі загинули 96 осіб, у тому числі Президент, його дружина і ряд членів уряду Польщі.