ua en ru

МЗС Литви: Україна - головний учасник "Східного партнерства"

Україна - головний учасник «Східного партнерства». Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, передає телеканал БТБ.

Міністр закордонних справ Литви, яка з липня головує в Євросоюзі, сподівається, що ЄС зможе підписати Угоду про Асоціацію (УА) з Україною до кінця листопада, оскільки це є спільною метою переговорного процесу і загальним успіхом сторін.

«Ми переконані в тому, що Україна належить до Європи не тільки з точки зору географічного положення, але і у всіх інших сенсах. УА жодним чином не передбачає розриву зв'язків з традиційними ринками, наприклад, з Росією. Росія - важливий партнер не тільки для України, але і для ЄС. І питання тут не в розриві зв'язків, а у виборі правил гри. Підписавши глибоке і всеосяжну угоду про вільну торгівлю з Європою, Україна вибирає шляхи і правила регулювання відносин», - сказав Лінкявічюс.

Він переконаний, що найважливіші результати, особливо в економіці, від підписання УА стануть відчутними в довгостроковій перспективі. Так, українці отримають вигоду від доступу до великого європейського ринку (500 млн споживачів), який позначиться на зростанні ВВП України. А це інвестиції та впровадження нових стандартів, зазначив дипломат.

«У той же час вигоди для ЄС - у зростанні їхніх компаній, інвестиції в український бізнес, скасування митних зборів», - зазначив Лінас Лінкявічюс.

При цьому, Україну ще «треба вирішити різні проблеми, пов'язані з виборами, з прозорістю, конфліктами після виборів», резюмував Лінкявічюс.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Єврокомісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання УА з Україною. Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв ЄС для підписання УА. Прем'єр-міністр Микола Азаров переконаний, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання УА з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді ц.р.