ua en ru

МЗС Німеччини звинувачує Україну і РФ в недотриманні мінських домовленостей

МЗС Німеччини звинувачує Україну і РФ в недотриманні мінських домовленостей Фото: глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель закликав Україну і РФ виконувати мінські домовленості

Існує ризик посиленої військової ескалації з багатьма жертвами і продовження застою у політичному процесі

Обидві сторони конфлікту Донбасі повинні негайно почати виконувати мінські домовленості. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель, передає DW.

За його словами, в іншому випадку існує ризик "посиленої військової ескалації з багатьма подальшими жертвами з числа цивільних і продовження застою в політичному процесі".

Також Габріель нагадав про останню зустріч в нормандському форматі на полях Мюнхенській конференції з питань безпеки, під час якої Москва і Київ запевнили, що використовують свій вплив для реалізації домовленостей, досягнутих тристоронньої контактною групою 15 лютого. Зокрема, йдеться про відвід важких озброєнь і дотримання режиму припинення вогню.

Крім того, сторони домовилися передати актуальні дані про позиції важких озброєнь спеціальним спостерігачам ОБСЄ, щоб вони могли контролювати процес відводу.

Однак, за словами Габріеля, до сьогоднішнього дня жодна з сторін цього не зробила. Він також зазначив, що навіть інтенсивні зусилля по переговорах не дають результату, якщо не вистачає політичної волі до реалізації домовленостей.

Нагадаємо, на Донбасі бойовики обстріляли власні позиції з мінометів.