ua en ru

МЗС Британії проти односторонніх гарантій громадянам ЄС

МЗС Британії проти односторонніх гарантій громадянам ЄС Фото: у Британії виступають проти односторонніх зобов'язань перед країнами ЄС

Британський міністр розкритикував зобов'язання щодо перебування у країні громадян Євросоюзу без аналогічних по відношенню до британців

Якщо Велика Британія гарантує перебування в країні громадян Євросоюзу за відсутності аналогічних зобов'язань з боку інших країн ЄС по відношенню до британців, які мешкають за кордоном, існує ризик "занадто дешево продати наших людей". Про це глава британського МЗС Філіп Хеммонд повідомив в інтерв'ю BBC.

Хеммонд розкритикував тих, хто виступає за односторонні зобов'язання у цьому питанні, і заявив про необхідність провести неформальні переговори й укласти угоду, яка буде "працювати в обох напрямках".


"Повинна бути якась симетрія між положенням британських громадян в країнах ЄС і громадян ЄС в Сполученому Королівстві", - сказав глава британського МЗС.

Після того, як більшість учасників британського референдуму проголосували за вихід з Європейського союзу, в уряді і парламенті тривають дискусії, чи повинна британська влада гарантувати громадянам ЄС право перебування в країні.

Одна з лідерів кампанії за вихід з ЄС лейбористка Гізела Стюарт заявила, що країна не повинна "змінювати права своїх громадян заднім числом". За її словами, якщо не буде гарантій, це означатиме, що "уряд не зумів захистити свій народ".

Член уряду консерваторів Андреа Лідсом, що претендує на пост прем'єр-міністра, заявила, що громадяни ЄС , які перебувають у Британії "не будуть розмінною монетою".

Нагадаємо, глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер впевнений, що після виходу Великобританії з ЄС в Європейському союзі залишиться вільне пересування людей.