ua en ru

Microsoft оголосила про списання 6,2 млрд дол. в збитковому підрозділі онлайн-послуг

Корпорація Microsoft оголосила про списання 6,2 млрд дол. в збитковому підрозділі онлайн-послуг, головним чином у зв'язку з невдалою покупкою агентства інтернет-реклами aQuantive в 2007 р. Списання було ідентифіковано в результаті щорічного тесту на знецінення гудвілу (goodwill) інтернет-бізнесу і буде визнано у звітності за IV квартал 2011-2012 фінансового року (квітень-червень 2012 р.). Квартальні результати будуть оголошені 19 липня.

Microsoft придбала aQuantive п'ять років назад, заплативши 6,3 млрд дол. грошовими коштами. Операція була покликана допомогти Microsoft наздогнати інтернет-гіганта Google у сфері контекстної реклами, прив'язаної до пошукових запитів. Як відзначають ділові ЗМІ, списання 6,2 млрд дол. в підрозділі онлайн-послуг означає, що найбільша угода компанії в інтернет-секторі фактично виявилася марною.

Гудвіл виникає в результаті неспівпадання суми, сплаченої за чисті активи бізнесу, із сумою придбаних чистих активів. Вартість гудвілу визначається як різниця між вартістю купівлі та справедливою вартістю ідентифікованих активів і зобов'язань.

"Хоча придбання aQuantive забезпечило Microsoft інструментами для одержання вигоди в сфері онлайн-реклами, ця угода не дозволила прискорити зростання інтернет-бізнесу в тій мірі, яка очікувалася", - відзначила компанія в прес-релізі.

У підрозділ онлайн-послуг Microsoft, яка поки приносить 500 млн дол. збитків в середньому за квартал, також входять пошуковик Bing і портал MSN. Частка Bing на пошуковому ринку США в даний час складає 15% в порівнянні з 67% у Google.

Корпорація Microsoft заснована в 1975 р. і спеціалізується на виробництві програмного забезпечення, наданні послуг і розробці інтернет-технологій для персональних комп'ютерів і серверів. Продукти Microsoft (найбільш відомий з яких - операційна система Windows) продаються більш ніж в 80 країнах світу, перекладені більш ніж на 45 мов (у тому числі на українську) і сумісні з більшістю платформ персональних комп'ютерів. Чистий прибуток Microsoft за 9 місяців Ф.Р. зріс на 1,1% - до 17,47 млрд дол.