ua en ru

Microsoft: Обсяг неліцензійного програмного забезпечення в Україні склав 85%

За даними компанії Microsoft, третина українських магазинів, що спеціалізуються на комп'ютерній техніці, пропонує клієнтам комп'ютери з неліцензійною операційною системою, а загальний рівень піратства в країні, за оцінкою IDC, становить 85%. Така ситуація з піратством загрожує Україні включенням до спеціального списку Торгової палати США, що спричинить за собою економічні санкції, пише "Комерсант-Україна".
"Ситуація з комп'ютерним піратством в Україні - найгірша за останні 10 років", - заявив голова правління Всеукраїнського агентства авторських прав, директор компанії Atlantic Records Юрій Гандзюк. За його словами, якщо найближчим часом нічого не зміниться, вітчизняні виробники ПЗ можуть опинитися за межею виживання. Він зазначив, що основними причинами високого рівня піратства є відсутність достатнього законодавчого захисту авторських прав, а також бездіяльність правоохоронних органів.
За даними дослідження IDC, в 2009 р. рівень піратства у сфері ПЗ в Україну склав 85% (друге місце в Європі). При цьому 33% магазинів комп'ютерної техніки та сервісних центрів пропонують клієнтам встановити піратське ПЗ або ж продають комп'ютери з попередньо встановленою нелегальною операційною системою.
Якщо рівень піратства в Україні найближчим часом не знизиться, Україна може знову увійти до пріоритетного "списку 301" (щорічний рейтинг країн за рівнем захисту прав інтелектуальної власності, що складається Торговою палатою США), заявив дипломат економічного відділу посольства США в Україну Алекс Райан.
Включення країни в пріоритетний "список 301" виключає її з "Загальної системи привілеїв" - програми, створеної урядом США з метою сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються шляхом надання безмитного режиму для імпорту в США 3400 їх видів товарів із 140 обраних країн. Серед товарів, які Україна експортує в США і які потрапляють під дію привілеїв, - сталь, електротовари, лижі, а також деякі види мінералів і металопродукції. Україна була в цьому списку з 2001 по 2006 р., внаслідок чого в 2002 р. американський уряд застосував санкції у розмірі 75 млн дол.