ua en ru

Міжнародні рейтингові агентства некоректно оцінюють ризики, - західний експерт

Міжнародні рейтингові агентства Standard&Poor's, Moody`s і Fitch Ratings залежні від учасників ринків капіталу, тому їх оцінки неможливо вважати об'єктивними, що підтверджується розпочатим щодо них розслідуванням наглядовими органами Євросоюзу. Таку думку висловив професор Інституту економіки університету Санкт- Галлена Манфред Гертнер, передає телеканал БТБ .

Він додав, що на рейтингових маніпуляціях, а також «зливах» інформації окремим учасникам фінансового ринку до офіційного оприлюднення рейтингових оцінок, деякі компанії отримують можливість заробляти величезні гроші.

«Важливим фактом є те, що рейтингові агентства самі є частиною фінансового ринку, їх власниками є великі гравці фінансових ринків. Якщо зараз ЕСМА (Європейське агентство з цінних паперів і ринків) говорить про те, що вони могли навмисне занижувати рейтинги, а значить надавати неправдиву інформацію, на цьому могли заробити багато грошей інші гравці. Ми не можемо більше довіряти оцінкам рейтингових агентств. Я думаю, для цього більше немає підстав, оскільки вони не є незалежними суддями, які оцінюють фінансовий ринок», - сказав Манфред Гертнер.

Він зазначив, що його інститут також проводить аналіз економік країн, які рейтингує «велика трійка», і в оцінках деяких агентств були виявлені суттєві неточності, які змушують засумніватися в об'єктивності результатів.

«Наша команда та інститут досліджує рейтинги деяких європейських країн. І ми не знайшли вагомих причин для зниження рейтингів Ірландії, Португалії, Іспанії, і навіть Греції протягом останніх кризових років. Наприклад - випадок з Ірландією. Наш аналіз показав, що рейтинг можна було знизити на 2,25 вп, але замість цього агентство Moody`s - знижує його на 11,5 вп більше, ніж реально потрібно було. Виникає закономірне питання: чи не призвело таке заниження рейтингів до того, що ми називаємо кризою суверенного боргу Євросоюзу? І не виключено, що рейтинги, які агентства публікують зараз, можуть спровокувати розширення кризи на східноєвропейські країни», - сказав експерт.