ua en ru

Міжнародні спостерігачі назвали вибори в Раду "позитивними" та "конкурентними"

Міжнародні спостерігачі назвали вибори в Раду "позитивними" та "конкурентними" Джерело фото:nws.su
Міжнародні спостерігачі відзначають, що відбулися 26 жовтня позачергові вибори у Верховну Раду України, в цілому були позитивними.

Міжнародні спостерігачі відзначають, що відбулися 26 жовтня позачергові вибори у Верховну Раду України, в цілому були позитивними. Про це йдеться в їх заяві, поширеній сьогодні за підсумками спостереження за виборами, передає ЄС-плюс.

"Дострокові парламентські вибори позначили важливий крок на шляху до консолідації демократичних виборів у відповідності з міжнародними зобов'язаннями, і характеризувалася багатьма позитивними аспектами, включаючи неупереджену та ефективну Центральну виборчу комісію, конкурентне змагання, яке дало виборцям реальний вибір та загальна повага до фундаментальних свобод", - йдеться в заяві.

У заяві також підкреслюється, що кандидати мали можливість вільно проводити виборчу кампанію. У той же час було відзначено певне зростання залякувань і погроз по відношенню до кандидатів у ряже округів в останні дні перед виборами.

"Похмурий настрій українського народу на цих виборах відображає складність кризи, з якою зіткнулася країна. Вони обрали нову Верховну Раду, яка буде сильно відрізнятися за складом від своєї попередниці", - заявив глава спостерігачів Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Крістофер Чоуп.

Спостерігачі відзначили, що в більшості регіонів країни вибори пройшли в спокійній обстановці, і лише кілька серйозних інцидентів були зафіксовані.

Крім того, спостерігачі відзначили хорошу організацію процесу голосування, отримав позитивну оцінку на 99% дільниць, на яких побували спостерігачі.

Крім того, спостерігачі зазначили, що, незважаючи на переважну націоналістичну риторику під час кампанії, не було зареєстровано випадків нетолерантних висловлювань щодо національних меншин.

Як позитивний розвиток спостерігачі відзначили, що на минулих виборах питання неправильного використання державних коштів не викликав великої стурбованості, хоча президент і прем'єр-міністр країни скористалися нечесним перевагою, які їм дали їх посади для телевізійного звернення до виборців напередодні виборів, незважаючи на "день тиші".

Крім того, спостерігачі зазначили, що ними зафіксований ряд заслуговують на довіру звинувачень у підкупі виборців, які розслідуються владою.

Спостерігачі відзначили, що Центральна виборча комісія в цілому працювала професійно і ефективно, хоча і розкритикували проведення низки засідань комісії за закритими дверима.

У заяві також зазначається, що ситуація з доступом кандидатів до ЗМІ, в цілому, була позитивною, хоча в деяких випадках спостерігалося вплив політичних або бізнес-інтересів в приватних засобах масової інформації щодо висвітлення ходу ними виборчої кампанії.