ua en ru

"Метінвест" інвестує 85,5 млн доларів у реконструкцію листопрокатного стану ММК імені Ілліча

"Метінвест" інвестує 85,5 млн доларів у реконструкцію листопрокатного стану ММК імені Ілліча Фото: Метінвест (metinvestholding.com)

Крім того, комбінат розширить лінійку рулонного прокату затребуваними для подальшої переробки позиціями

Маріупольський металургійний комбінат (ММК) імені Ілліча Групи "Метінвест" підписав контракт з Primetals Technologies Austria GmbH на розробку базового інжинірингу реконструкції листопрокатного цеху "1700" (ЛПЦ-1700). Загальні інвестиції "Метінвесту" в проект складуть 85,5 млн доларів, повідомили в прес-службі групи.

Проект передбачає установку нового обладнання, яке збільшить продуктивність стану, істотно поліпшить якість поверхні прокату і значно знизить відходи виробництва слябів при прокатуванні. Крім того, комбінат розширить лінійку рулонного прокату затребуваними для подальшої переробки позиціями.

Також буде модернізована автоматизована система управління технологічним процесом і ключові вузли чистових клітей. Установка нової реверсивної кліті дозволить підвищити максимальна вага рулонів до 27 тонн, а в перспективі - до 32 тонн.

Повідомляється, що основне технологічне обладнання на ММК імені Ілліча поставить "Метінвест Інжиніринг". Крім розробки базового і детального інжинірингу, австрійські фахівці також поставлять частина устаткування і супроводжуватимуть проект. Постачання обладнання планується почати восени поточного року, а будівельні роботи - в кінці 2018 року. Введення модернізованого стану в експлуатацію очікується до 2020 року.

"Світовий металургійний ринок змінюється, і ми змінюємося разом з ним. Наша стратегія передбачає розвиток продуктів плоского прокату - в тому числі рулонів всіх переділів. Після реконструкції потужностей на ММК імені Ілліча ми зможемо утримувати конкуренцію в сегменті продукції з високою доданою вартістю - завдяки підвищенню ефективності виробництва, скорочення часу на переробку продукції, збереження при транспортуванні та зручності логістики", - заявив генеральний директор Групи "Метінвест" Юрій Риженков.

У свою чергу генеральний директор ММК імені Ілліча Юрій Зінченко зазначив, що підприємство вже має успішний досвід реалізації масштабних проектів з австрійськими партнерами.

"З кінця минулого року разом з Primetals будуємо одну з найсучасніших машин безперервного лиття заготовки в Європі. Цей проект безпосередньо пов'язаний з реконструкцією наших прокатних потужностей. Пересування слябів преміум-сегмента на модернізованому стані "1700" дозволить збільшити присутність української продукції на зовнішніх ринках. Тому важливо, що наш прокат з маркуванням "Made in Ukraine буде відповідати кращим світовим стандартам якості", - розповів Зінченко.

Віце-президент Primetals Technologies Austria GmbH Роберт Райзетбауер пояснив, що компанія виробляє обладнання, яке охоплює весь технологічний цикл від обробки сировини до виробництва готової продукції.

"У нас довга історія співпраці. Навіть у складні часи, коли не було великих проектів, ми спільно з "Метінвестом" розвивали в Маріуполі технології, працювали над конструюванням і співпрацювали для вирішення складних технічних питань", - заявив Райзетбауер.

В той же час надзвичайний і повноважний посол Австрійської Республіки Україні Гермине Поппеллер назвав підписання контракту дуже важливою подією для розвитку співпраці між Австрією і Україною.

"Це дуже важливий знак для подальшого відновлення України цього не найлегший період. І це дуже важливий знак для Маріуполя, зважаючи на його близькість до лінії розмежування. Інвестиції в це місто дозволяють забезпечити стабільність", - підкреслив посол.

Нагадаємо, раніше ММК імені Ілліча уклав контракт з Новокраматорським машинобудівним заводом (НКМЗ) на поставку комплексу обладнання для змотування смугового прокату гарячекатаного загальною вартістю 80 млн гривень. Нове обладнання буде встановлено в ході реконструкції ЛПЦ-1700 і дозволить вже наприкінці 2017 року отримувати більш важкі рулони, а подальшу їх обробку проводити в горизонтальному положенні, що знизить ризик пошкодження продукції при транспортуванні. З 2016 року ММК імені Ілліча спільно з Primetals Technologies Austria GmbH веде будівництво двохструмкової машини безперервного лиття заготовок. Загальна сума інвестицій в проект перевищує 150 млн доларів. Нова МБЛЗ дозволить підприємству виробляти 2,5 млн тонн на рік литих слябів преміум-сегменту для їх подальшої прокатки на стані "1700".

Відзначимо, "Метінвест" - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, що управляє кожною ланкою у виробничому ланцюжку створення вартості, від видобутку залізорудної сировини і вугілля до виробництва напівфабрикатів і готової металопродукції. У структуру групи входять видобувні і металургійні підприємства, що знаходяться в Україні, Європі та США, а також мережа продажів з охопленням всіх ключових світових ринків. Згідно з стратегічним баченням групи, її метою є стати провідним європейським вертикально-інтегрованим виробником сталі з стійкими показниками зростання і прибутковості, незважаючи на циклічність ринків, і забезпечувати прибутковість інвестицій вище галузевих стандартів. За перший квартал 2017 року виручка Групи склала 1,9 млрд доларів, а рентабельність за показником EBITDA - 22%.