ua en ru

Після місцевих виборів коаліція може зміцнитися, - експерт

Після місцевих виборів коаліція може зміцнитися, - експерт

Після місцевих виборів коаліція у Верховній Раді України може зміцнитися. Таку думку висловив політичний експерт Олексій Голобуцький.

За його словами, проекти місцевих лідерів мають всі шанси потіснити на виборах загальнонаціональні сили.

"Як показують опитування, партії місцевих еліт користуються більшою популярністю, ніж парламентські партії. Це може призвести до того, що партії Верховної Ради опиняться в місцевих радах у меншості, або ж взагалі не потраплять в місцеві органи влади. Особливо це актуально для Сходу і Півдня країни", - зазначив Голобуцький.

Він підкреслив, що, отримавши низькі результати на місцевих виборах, парламентські партії почнуть боятися програшу на виборах у Верховну Раду і будуть намагатися зберегти коаліцію, щоб не допустити розпуску парламенту.

Також, за словами Голобуцького, загроза втратити представництво в місцевих радах стоїть і перед "Опозиційним блоком".

"Опоблок" йде на вибори під протестними гаслами, від яких люди вже втомилися, а вирішення реальних проблем на місцях не пропонує. Ця сила сьогодні схожа на колоса на глиняних ногах, так що реваншу союзників Януковича "Опоблока" не буде", - зазначив експерт.

За словами Голобуцького, про зростання довіри до партій місцевих еліт свідчать соцдослідження електоральних настроїв в Херсоні.

"Найвищий рейтинг на виборах мера - більше 25% - у представника партії "Наш край" Володимира Сальдо. Його найближчий суперник Володимир Миколаєнко йде на вибори від однойменного блоку. Представники парламентських сил не набирають і 5%", - заявив Голобуцький.

Експерт зазначив, що популярність представників місцевих еліт пояснюється тим, що парламентські партії не запропонували виборцям лідерів, які б користувалися довірою на місцях.

Нагадаємо, що за результатами соціологічного дослідження, проведеного в Херсоні, за представника партії "Наш край" Володимира Сальдо в першому турі виборів мера готові проголосувати 25,2% опитаних, за чинного голову міста Володимира Миколаєнка ("Блок Володимира Миколаєнка") - 20,3%. Рейтинг інших кандидатів становить менше 5%. За партію "Наш край" на виборах до міської ради Херсона готові проголосувати 16,3% опитаних, за "Блок Володимира Миколаєнка" - 14%. Рейтинг парламентських партій не дотягує до 10%.

Соціологічне опитування проведене в Херсоні Інститутом соціальних технологій "Соціополіс" на замовлення Агентства моделювання ситуацій з 3 по 7 вересня 2015 року. Всього було опитано 800 респондентів - постійних жителів Херсона у віці від 18 років. Статистична похибка репрезентативності вибірки не перевищує 3,6%.