ua en ru

У МЕРТ прокоментували можливість введення РФ квот для товарів України

У МЕРТ прокоментували можливість введення РФ квот для товарів України Фото: глава МЕРТ України Айварас Абромавичус

Будь-яке введення тарифних квот буде порушенням договору про ЗВТ СНД

У Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України прокоментували можливість введення Росією квот для товарів України з групи ризику при підписанні угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це йдеться в заяві Торгового представника України Наталії Микольської, передає прес-служба МЕРТ.

"Сьогодні в російських засобах масової інформації з'явилися публікації щодо пропозицій Російської Федерації щодо усунення "ризику витіснення" українських товарів європейськими РФ "за демпінговими цінами" в разі імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Пропонується встановити квоти для українських товарів з зазначених "груп ризику" та обкладання ввізними митами на імпорт українських товарів поза квот... Ми повинні чітко усвідомлювати, що торговельне співробітництво між країнами має відбуватися в рамках чинного правового поля. Для України і РФ цим правовим полем є правила СОТ і Договір про зону вільної торгівлі СНД", - йдеться в повідомленні.

У МЕРТ підкреслили, що будь-яке введення РФ в односторонньому порядку тарифних квот буде порушенням договору про ЗВТ СНД й "фактично означатиме скасування режиму вільної торгівлі" між Україною і РФ.

"Якщо ми говоримо про застосування РФ заходів проти можливого демпінгу товарів походженням з України, то у відповідності з угодами СОТ визнання факту демпінгу повинна передувати чітка правова процедура, а відповідні заходи повинні застосовуватися в разі наявності чітко визначених підстав, а не визначення можливих гіпотетичних втрат на свій розсуд", - зазначили у відомстві.