ua en ru

Меркель висловилася за продовження переговорів з РФ щодо "Південного потоку"

Меркель висловилася за продовження переговорів з РФ щодо "Південного потоку"

Канцлер ФРН Ангела Меркель сьогодні, 15 грудня, висловилася за те, щоб Болгарія вела переговори з Росією щодо реалізації згорнутого Москвою проекту газопроводу "Південний потік". Про це Меркель заявила після зустрічі в Берліні із прем'єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Меркель наполягає, щоб сторони відштовхувалися від уже підписаних контрактів. За словами канцлера, ЄС ніколи не був категорично проти будівництва газопроводу, який повинен поставляти газ з Росії до Європи в обхід України.

За словами Меркель, обидві сторони - і Росія, і Болгарія - повинні "належним чином доопрацювати" правові питання. Також вона підкреслила, що "саме німецька економіка отримала хороший досвід співпраці з Росією як надійним партнером".

Водночас Борисов відзначив зацікавленість Болгарії в будівництві "Південного потоку". За його словами, населенню країни складно пояснити, чому забезпечення Європи газом має йти через Туреччину і Грецію, а не через Болгарію.
Болгарський прем'єр вважає, що цю тему потрібно обговорити на саміті ЄС у четвер, 18 грудня, в Брюсселі. Також Борисов поставив питання про можливість отримання Болгарією фінансової підтримки, щоб країна змогла стати центром розподілу газових потоків у Південно-Східній Європі.

Зазначимо, що на найближчому саміті Євросоюзу його учасникам навряд чи вдасться обійтися без обговорення енергетичних проблем на континенті і, зокрема, "газових питань" з РФ. Так, зустріч керівників країн-членів ЄС відбудеться в Брюсселі 18-19 грудня. Однак, як анонсувала Меркель на прес-конференції напередодні в Берліні, ніяких конкретних рішень щодо санкцій не очікується.

Сьогодні ж проходить формальна зустріч глав МЗС країн Євросоюзу.

10 жовтня Reuters повідомило, що Євросоюз збирається розширити санкції щодо Криму. Агентство посилалося на проект відповідного документа. За даними Reuters, Брюссель планує заборонити європейським компаніям вести туристичний бізнес у Криму.

Крім того, в ЄС ведеться обговорення заборони на продаж технологій для розвідки і видобутку нафти і газу в Криму і заборони на інвестиції в кримські комерційні компанії.

Сенат США в недавню суботу схвалив законопроект "Акт на підтримку свободи України - 2014", що передбачає посилення економічних санкцій проти Росії. У направленому на затвердження адміністрації Барака Обами документі, як зазначав Bloomberg, говорилося про можливість санкцій проти "Рособоронекспорту" і "Газпрому", але тільки у разі скорочення поставок газу в країни НАТО, а також в Україні, Грузію та Молдову.

Раніше Обама засумнівався в доцільності нових санкцій, якщо вони призведуть до розбіжностей між Брюсселем і Вашингтоном. На початку грудня Європу відвідав держсекретар США Джон Керрі, який обговорив зі своїми європейськими колегами "координацію заходів проти Росії".

Нагадаємо, Ангела Меркель допускає, що санкції проти РФ не будуть введені на саміті ЄС 18-19 грудня. Втім, раніше в грудні канцлер не виключила введення чергових санкцій проти Росії.