ua en ru

Меджліс просить ввести миротворців ООН в Крим

Меджліс кримськотатарського народу звернувся до міжнародного співтовариства з проханням ввести на територію Криму миротворчі сили ООН.

Меджліс кримськотатарського народу звернувся до міжнародного співтовариства з проханням ввести на територію Криму миротворчі сили ООН. Про це йдеться у зверненні Меджлісу кримськотатарського народу до ООН, ОБСЄ, Ради Європи, ЄС, парламентів та урядів держав "Про деескалацію ситуації на Кримському півострові".

"У ситуації, що склалася, та з метою запобігання масштабній гуманітарній і соціальній катастрофі, наслідки якої стануть трагічними для всіх людей, незалежно від їх національності, Меджліс кримськотатарського народу звертається до всіх міжнародних організацій, парламентів та урядів держав із закликом негайно розглянути можливість введення на територію Криму миротворчих сил ООН", - йдеться у зверненні.

У Меджлісі відзначають, що прийняті вчора рішення Верховної Ради АР Крим стали новим фактором ескалації напруги в кримському суспільстві.

"Розширення присутності на півострові російських військ, що здійснюється на тлі надмірної активізації так званих "народних дружинників" і "загонів самооборони", які перешкоджають діяльності журналістів і дипломатів, недопущення в Крим спостерігачів ОБСЄ свідчить про те, що ситуація в будь-який момент може перейти у вкрай небезпечну стадію, що безпосередньо загрожує безпеці та життю людей", - пояснюють в Меджлісі.

Нагадаємо, 6 березня 2014 р. Верховна рада Криму постановила увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта. Про це йдеться в постанові "Про проведення загальнокримського референдуму", опублікованій на порталі регіонального парламенту. Це рішення має закріпити референдум, який Верховна рада переніс з 30 на 16 березня. На голосування буде винесено два альтернативних питання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 р. і за статус Криму як частини України?".