ua en ru

Медведєв закликає Україну надати графік платежів за газ

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв закликає Україну надати графік платежів за російський газ. Про це Медведєв заявив в інтерв'ю виданню Bloomberg.

За словами Медведєва, станом на 19 травня Україна винна Росії за газ більше 3,5 млрд дол.

"Але - я говорив про це нещодавно - ми реалісти, ми розуміємо, у якому становищі знаходиться українська економіка. Ми не говоримо про те, що за один день ви повинні виплатити 3,5 млрд, але ви надайте графік, як ви будете гасити цю заборгованість, особливо маючи на увазі те, що українці отримали тільки-но транш від Міжнародного валютного фонду і їм всі обіцяли кредити - і американці, і європейці. От нехай всі країни, які сьогодні співпереживають Україні, допоможуть їй розплатитися із цим боргом", - зазначив російський прем'єр.

За його словами, РФ починаючи з 1 січня 2014 р. "нічого практично не отримує" від України у плані розрахунків за газ.
Медведєв також зазначив, що вважає справедливою ціну 485 дол. за тис. куб. м.

"Що мають зробити українські власті, фактичні власті? Вони повинні представити нам графік погашення заборгованості, внести розумну частину платежу, тобто погасити частину цієї заборгованості... Це те, що можна обговорювати, але це не повинно бути 3%. Це, звичайно, повинна бути вагома частина якась, яка буде свідчити абсолютно точним чином, що вони будуть платити за боргами. Після цього ми можемо сісти за стіл і обговорити, яким чином буде далі розвиватися наша співпраця в газовій сфері", - наголосив він.

Що ж до транзиту газу, то Медведєв висловив надію, що зі стабілізацією ситуації в Україні, до чого повинні докласти зусиль усі сторони, газ буде поставлятися до Європи.