ua en ru

Медреформа повинна реалізовуватися без порушень Конституції, - "Наш край"

Медреформа повинна реалізовуватися без порушень Конституції, - "Наш край" Фото: Сергій Шахов

Шахов розкритикував законопроекти медичної реформи від Кабміну

Кабінет міністрів зобов'язаний зупинити ліквідацію безкоштовної медицини і негайно відкликати законопроекти медичної реформи, які "порушують" Конституцію України. Про це заявив народний депутат від "Нашого краю" Сергій Шахов, повідомляє прес-служба політсили.

За його словами, медична реформа від уряду "посягає на гарантовану Конституцією безкоштовну медицину".

"Головною метою законопроекту уряду є скасування вимог ст. 49 Конституції України щодо безоплатності медичної допомоги, що автоматично перетворює соціальну медичну реформу в бізнес-реформу. Після впровадження реформи від Уляни Супрун роль держави зведеться до часткового покриття витрат на лікування пацієнта в лікарнях будь-якого типу власності. Решта буде платити пацієнт зі своєї кишені. Законопроект повинен бути негайно відкликаний, а не голосуватиметься у Верховній Раді", – заявив Шахов.

Він впевнений, що включення законопроектів про реформу медицини у порядок денний парламенту може свідчити про "готовність влади порушити Конституцію і ввести платну медицину". "Влада готова ліквідувати державну систему медичної допомоги та запровадити платну медицину", – переконаний Шахов.

Так, нардеп закликав владу негайно зупинити процес ліквідації безкоштовної медицини та відкликати ті законопроекти медичної реформи, які, на його думку, порушують Конституцію України.

"Наш Край" вимагає від уряду відкликати законопроекти медичної реформи і разом з експертами і громадськістю доопрацювати їх. Реформа медичної сфери повинна здійснюватися виключно в рамках Конституції. Жодна реформа не може забрати в українців право на якісну, доступну і безкоштовну медичну допомогу", – резюмував Шахов.

Як відомо, вчора Рада включила до порядку денного законопроект "Про фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (№6327).

Згідно з цим законопроектом, держава гарантує повну або часткову оплату відповідно до тарифу покриття за рахунок коштів державного бюджету України наданих пацієнтам необхідних медичних послуг і лікарських засобів, передбачених державним гарантованим пакетом. Також законопроект передбачає можливість встановлювати додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів.