ua en ru

"Медконтроль": ПРООН закупила ліки для України на 30% дорожче, ніж у Європі

"Медконтроль": ПРООН закупила ліки для України на 30% дорожче, ніж у Європі

Громадська організація "Медичний контроль" проаналізувала результати міжнародних закупівель ліків за гемофілії для Міністерства охорони здоров'я України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

Аналіз "Медичного контролю" закупівель ліків для українських пацієнтів, проведених міжнародною організацією ПРООН, показав: міжнародні посередники закуповують ліки приблизно за тими ж цінами, що і МОЗ. Різниця в ціні препаратів для лікування гемофілії, з урахуванням податків і зборів, склала 3%. Хоча автори і лобісти законопроекту про міжнародну закупівлю ліків обіцяли економію в 40% порівняно з закупівлями МОЗ за рахунок боротьби з корупцією, зазначили автори дослідження.

Між тим, за даними "Медконтролю", і ціни, за якими ліки купував МОЗ, і ціни, які змогла забезпечити ПРООН, як і раніше, набагато вищі, ніж у країнах Європи, в яких теоретично повинен бути однаковий рівень цін з Україною (так звані референтні країни: Молдова, Польща, Словаччина та інші). Ліки для України обійшлися в середньому на 30% дорожче, ніж ціни, за якими ці держави закупили для себе аналогічні ліки, заявили в організації.

При цьому в "Медичному контролі" виявили, що навіть через ПРООН ліки Україні постачають компанії-посередники, які працюють на українському ринку з часів Раїси Богатирьової. Наприклад, за даними активістів, компанія "Людмила-Фарм", яку називали "улюбленцями Богатирьової", збільшила свою частку на закупівлях ліків від гемофілії з 6% до 20%, отримавши замовлення лише по цій держпрограмою на суму 1,37 млн. дол. (близько 35,8 млн гривень за курсом НБУ). Закупівель "безпосередньо у виробника", як планували автори закону про міжнародні закупівлі, домогтися теж практично не вдалося: лише 5% ліків в ПРООН купили не через посередника, а безпосередньо у виробника, додали в дослідженні.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, в березні цього року українські пацієнти звинуватили Міністерство охорони здоров'я України в спробі закупити через іншу міжнародну компанію "Crown Agents" за програмою "Дитяча онкологія" неякісні ліки в інтересах Бориса Литовського. МОЗ припинило закупівлю всіх цих препаратів і скликало спеціальну комісію для вивчення питання.лек