ua en ru

Медіахолдинг МГУ вимагає від кабельних провайдерів припинити трансляцію низки неадаптованих російських каналів

Один з найбільших вітчизняних медіахолдингів "Медіа Група Україна" (МГУ) зажадав від кабельних провайдерів припинити трансляцію низки неадаптованих російських телеканалів, серед яких ТНТ та РЕН ТВ. Про це пише "Комерсант-Україна".

Свої вимоги в МГУ пояснюють ексклюзивними авторськими правами на контент цих мовників в Україні. Трансляція більшості російських каналів і так заборонена галузевим регулятором , проте у медіагрупи більше шансів добитися їх виключення з пакетів , вважають експерти.

Минулого тижня низка кабельних операторів країни отримав листа від директора телеканалу " Україна " (входить в однойменну медіагрупу ) Марини Миргородської з проханням припинити трансляцію неадаптованих російських телеканалів ( не можуть поширюватися в Україні ) ТНТ, СТС, РЕН ТВ, "Перший", "Росія 1", "Росія 2", "НТВ + Футбол", "НТВ+ Футбол 2". Згідно з текстом листа , своє прохання мовник пояснює наявністю у нього ексклюзивних прав на розповсюдження в Україні певних програм, що транслюються на цих каналах. Зокрема, в липні МДУ придбала у ТНТ ексклюзивні права на контент студії Comedy Club Production, а з "НТВ+ Футбол" показує футбольні матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи UEFA, офіційний транслятор яких в Україні - входить до МГУ телеканал "Футбол".

Трансляція перерахованих каналів в Україні і так заборонена , нагадує генеральний директор кабельного оператора "Тріолан" Вадим Сидоренко. Справа в тому , що вони відсутні в дозволеному переліку іноземних мовників, який стверджує Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. "Але невеликі оператори в регіонах досить часто включають їх у свої пакети, просто ретранслюючи сигнал з супутника", - пояснює медіаексперт журналу Mediasat Віталій Мосейчук .

Член Нацради Микола Фартушний визнає , що в ході перевірок регулярно виявляються порушники правил показу іноземних каналів , але зазначає, що постійно моніторити всіх кабельних операторів немає можливості.

Санкції Нацради за показ неадаптованих російських телеканалів невеликі - виявивши порушення, регулятор виписує попередження і тільки після третього попередження може спробувати оштрафувати оператора. За словами Фартушного, звернення до суду з вимогою позбавити ліцензії відбувається нечасто.

У МДУ збираються застосовувати до порушників більш серйозні заходи. У листі телеканал "Україна" заявляє, що зберігає за собою право звертатися до судів і вимагати від провайдерів, які транслюють зазначені канали, компенсацію за порушення авторських і суміжних прав. У документі також наголошується, що до порушників можуть бути застосовані адміністративні (штраф і конфіскація обладнання) та кримінальні заходи (позбавлення волі на строк до п'яти років).

За останній рік медіагрупа неодноразово висувала претензії до порушників авторських прав в інтернеті - спортивним сайтам, які розміщують фрагменти футбольних матчів, провайдерам та відеосервісів .