ua en ru

МЕА знову назвало Китай найбільшим споживачем енергії

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) знову назвало Китай найбільшим споживачем енергії. Згідно з оцінкою агентства, за споживанням енергоносіїв КНР обігнала лідера минулих років - США, передає РБК з посиланням на Reuters.

"Китай є найбільшим споживачем електроенергії у світі, згідно з нашою дефініцією", - повідомив сьогодні головний виконавчий директор МЕА Нобуо Танака. "Ймовірно, половина зростання попиту на нафту припадає на Китай. Ніхто не знає, коли почнеться уповільнення", - додав глава МЕА.

МЕА консультує з питань енергетики 28 розвинених країн. КНР не входить до їх числа. Незважаючи на це, агентство відстежує ситуацію і на китайському енергетичному ринку, так як суттєвий попит на "чорне золото" з боку КНР може зробити істотний вплив на ціни.

Крім того, за словами Н.Танака, важливим гравцем на світовому енергетичному ринку, здатним вплинути на хід подій, є і Ірак, який раніше цього місяця підвищив оцінку доведених запасів нафти на 25%. "Ми потребуємо іракської нафти", - уклав глава МЕА.

Нагадаємо, в кінці липня Китай спростував дані (МЕА), згідно з якими він є найбільшим споживачем енергії за підсумками 2009 р. На думку китайської сторони, дані по споживанню енергоносіїв, представлені в доповіді МЕА, не заслуговують великої довіри, тому що вони дещо завищені.
У своїй доповіді МЕА заявило, що КНР за 2009 р. спожила 2252 млн т нафтового еквівалента (вугілля, нафти, газу та електроенергії), обігнавши США приблизно на 4% (показник у США за підсумками 2009 р. склав 2,17 млрд т) . На думку експертів МЕА, вихід Китаю на перше місце по енергоспоживанню пов'язаний з успіхами США з впровадження енергозберігаючих технологій, тоді як Китай не дуже в цьому досяг успіху.
Коментуючи ці дані, влада Китаю заявила, що агентство не до кінця розуміє ситуацію в КНР, зокрема зусилля країни для енергозбереження, скорочення шкідливих викидів і розробки нових альтернативних джерел енергії. За його словами, саме в Китаї найшвидшими темпами у світі зростає вітрова енергетика, будується найбільше атомних станцій, найширше використовується сонячна енергія для нагріву води, а також найбільш розвинена гідроенергетика.